nieuws

Proefdieronderzoek: Eetgedrag van de vader heeft mogelijk effect op gezondheid ongeboren kind

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: Eetgedrag van de vader heeft mogelijk effect op gezondheid ongeboren kind

De hoeveelheid voedsel die vaders eten heeft mogelijk een direct effect op de gezondheid van hun ongeboren kind. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd op ratten, van de Australische universiteit RMIT.

Het onderzoeksteam geeft aan dat het effect van het dieet van de moeder al veel is onderzocht, maar het effect van de vader nog niet. Om dit te ontdekken vergeleken de onderzoekers mannelijke ratten die zoveel mochten eten als ze wilden met mannelijke ratten op dieet. De laatste groep kreeg 25 procent minder calorieën binnen. Deze diëten werden toegepast voor het moment van conceptie.

Effect op ongeboren kind

De vaders hadden geen contact met hun nakomelingen en ook het gedrag van de moeder bleef onveranderd. Toch waren de jongen van de diëtende vaders lichter, aten minder en toonden minder tekenen van angst.

Hoofdonderzoeker Antonio Paolini over deze uitkomsten : ‘Dit onderzoek toont aan dat het voor zowel moeder als vader belangrijk is om rekening te houden met de omgeving en met zaken als dieet, alcoholgebruik en roken voordat bevruchting plaatsvindt.’

Lees verder op Voeding Nu online:
Overwichtpreventie moet zich richten op dikke babys van dikke ouders

Reageer op dit artikel