nieuws

Bariatische chirugie meest effectief, maar niet geheel zonder nadelen

Voedingswetenschap

Bariatische chirugie meest effectief, maar niet geheel zonder nadelen

Een maagverkleining is de meest effectieve manier van afvallen voor personen met obesitas, maar ook de meest ingrijpende. Net als elke chirurgische ingreep is er kans op bijwerkingen. Dit blijkt uit een Deens onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Surgery.

Dr. Sigrid Bjerge Gribsholt van Aarhus University Hospital legde een enquête voor aan 2200 patiënten die een maagverkleining ondergingen. 1400 patiënten hebben de enquête ingevuld. Alleen personen die de Roux-en Y gastric bypass (RNYGB) kregen zijn benaderd.

Kwaliteit van leven

Het grootste deel van de ondervraagden (89 procent) gaf aan gedurende 5 jaar na de operatie wel eens klachten te hebben. Desondanks zei 87 procent van hen dat de kwaliteit van leven erop vooruit is gegaan. Slechts 8 procent gaf aan dat de kwaliteit van leven achteruit was gegaan.

Klachten

De meest voorkomende klachten na de bypass operatie waren buikpijn, vermoeidheid en bloedarmoede. Minder voorkomende klachten waren hypoglycemie en nier- of galstenen. Ook werd een derde van de patiënten gedurende de 5 jaar na de operatie opgenomen in het ziekenhuis.

De onderzoekers hopen dat wanneer er meer aandacht wordt gegeven aan de mogelijke bijwerkingen, deze verminderd kunnen worden.

RNYGB

RNYGB is de meest gebruikte vorm van een maagverkleining. Hierbij wordt de maag voor het grootste deel afgesloten. Het kleine stukje maag dat overblijft wordt direct verbonden met de jejunum (dunne darm), waardoor de duodenum (twaalfvingerige darm) wordt overgeslagen. In de duodenum komen de verteringssappen terecht vanuit de pancreas (alvleesklier) die nodig zijn voor verdere vertering van het voedsel. De duodenum wordt verderop aan de jejunum aangesloten.

Reageer op dit artikel