nieuws

Beurs om relaties tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten bloot te leggen

Voedingswetenschap

Beurs om relaties tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten bloot te leggen

Verhoogt verzadigd vet uit zuivel de kans op hart- en vaatziekten of niet? Onderzoeker Ivonne Sluijs van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een beurs gekregen van de Hartstichting om antwoord te vinden op deze vraag. Het gaat om een van de zogeheten twaalf Dekkerbeurzen die de Hartstichting beschikbaar stelt aan wetenschappelijke talenten. Hiervoor is 3,5 miljoen euro uitgetrokken. De twaalf zijn geselecteerd uit 83 aanvragen de in 2015 zijn ingediend.

In de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen wordt aanbevolen om niet meer dan 10 procent van de energie in ons eten uit verzadigde vetten te halen met het oog op het voorkomen van hart- en vaatziekten. In de nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad wordt echter geen zwaar accent gelegd op de rol van verzadigd vet in zuivelproducten. Recente onderzoeken laten zien dat er mensen zijn die geen geen hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben als ze verzadigd vet binnenkrijgen. Mogelijk varieert het risico op hart- en vaatziekten per type vet en de bron. Met een speciale methode (Mendeliaanse randomisatie) gaat Sluijs uitzoeken of vetten uit zuivel daadwerkelijk hart- en vaatziekten veroorzaken.

Leververvetting door suiker?
Een ander onderzoek waarin voeding een rol speelt wordt gedaan door Martijn Brouwers van Maastricht UMC. Hij onderzoekt hoe een vette lever leidt tot schade aan de bloedvaten. Hij verwacht dat de aanmaakroute van het levervet daarbij belangrijk is. Brouwers denkt dat het uitmaakt hóe het vetoverschot in de lever ontstaat. Hij verwacht dat vooral een verhoogde aanmaak van vet uit suikers gevaarlijk is. Zijn doel: een medicijn ontwikkelen tegen leververvetting om zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Cholesterol
Jan Albert Kuivenhoven van het UMC Groningen kreeg ook een beurs. Hij doet onderzoek naar bloedvetten, zoals cholesterol en triglyceriden. Hoe ontstaat een teveel hiervan in het bloed? En hoe kunnen we die vetten beter onder controle krijgen? Zijn doel: aangrijpingspunten vinden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die slagaderverkalking tegengaan, en zo hart- en herseninfarcten voorkomen.

Reageer op dit artikel