nieuws

‘Hoger valrisico met extra vitamine D’

Voedingswetenschap

‘Hoger valrisico met extra vitamine D’

Zwitserse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen een hoge dosis vitamine D en een grotere valkans van ouderen. Ze publiceerden hun bevindingen op de website van JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers gaven 200 ouderen een jaar lang een suppletie vitamine D3. Een derde kreeg een lage dosis van 24000 IE per maand, een derde kreeg een hoge dosis van 60000 IE per maand en een derde kreeg per maand 24000 IE vitamine D3 plus calcifediol, een prehormoon waarvan bekend is dat het bijdraagt aan de vitamine D-status. Het doel was om ten minste 30ng/mL aan vitamine D in het bloed te behalen.

Valgevaar

In de studie komt naar voren dat de groepen die de hoge dosis D3 of het extra calcifediol kregen, vaker vielen gedurende het onderzoeksjaar in vergelijking met de groep die een lage dosis D3 kreeg. In deze laatste groep viel 48 procent van de ouderen, in  beide andere groepen ging het om 66 procent.

Tekort

Voor het onderzoek werden ouderen vanaf 70 jaar geselecteerd die al eens eerder waren gevallen, een hoog risico hadden op een vitamine D-tekort en van wie bekend was dat de functionaliteit afnam. Eerder onderzoek liet zien dat een goede vitamine D-status het onderlichaam sterker zou kunnen maken bij personen met een tekort aan de vitamine. Van de 200 onderzochte ouderen had 58 procent een vitamine D-tekort. De hogere maandelijkse dosis was effectief in het behalen van ten minste 30ng/mL aan vitamine D in het bloed, maar de kracht in het onderlichaam verbeterde niet meer dan bij de lage dosis.

Vette vis

Bij ouderen kan een vitamine D-tekort de kans verhogen op botontkalking (osteoporose) en/of spierzwakte. Vitamine D is te vinden in vette vis zoals zalm, makreel of haring. Ook wordt de vitamine vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Reageer op dit artikel