nieuws

Vitamine D3-suppletie mogelijk gunstig voor MS-patiënten

Voedingswetenschap

Vitamine D3-suppletie mogelijk gunstig voor MS-patiënten

Een suppletie van 10.400 IE per dag aan cholecalciferol (vitamine D3) lijkt een positief gezondheidseffect te hebben voor mensen met multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins University.

De Amerikaanse onderzoekers voerden een dubbelblind onderzoek uit om de veiligheid van lage en hoge dosis vitamine D3 suppletie bij MS patiënten te testen. Gedurende 6 maanden kregen 40 patiënten een suppletie van 10.400 IE of 800 IE per dag in combinatie met 1000 mg calcium.

25-hydroxyvitamine D

Na 6 maanden suppletie waren de vitamine D-waarden in het bloed (25-hydroxyvitamine D) in beide groepen verhoogd. Bij de hoge dosis groep was een gemiddelde verhoging gemeten van 39,9 ng/mL vanaf het begin van de studie. Bij de lage dosis groep was dit een verhoging van 6,9 ng/mL.

Interleukine-17

In de groep die een hoge dosis kreeg, werd een vermindering interleukine-17 (IL-17) gemeten in verhouding tot CD4-T-cellen (T-helpercellen). IL-17 speelt een grote rol in het immuunsysteem, bij ontstekingsreacties in het zenuwstelsel en het ontstaan van MS. De verminderde aanwezigheid van IL-17 zou daarom volgens de onderzoekers gunstig zijn voor de patiënten. 

Reageer op dit artikel