nieuws

Actiever immuunsysteem door plantenstanolen

Voedingswetenschap

Actiever immuunsysteem door plantenstanolen

Astmapatiënten die een tijdje lang een yoghurtdrankje kregen waaraan plantenstanolen waren toegevoegd bleken een verhoogde respons van het eigen afweersysteem te hebben. Dit zagen wetenschappers van het Maastricht UMC in een onderzoek dat ze publiceerden in het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Het onderzoek werd uitgevoerd onder zo’n 60 astmapatiënten die over het algemeen een verminderde afweerfunctie hebben en daardoor gevoeliger zijn voor het oplopen van infecties. Een gedeelte van deze groep kreeg acht weken lang een yoghurtdrankje met plantaardige stanolen, de andere groep een placebo. Na inenting met een hepatitis-A vaccin (met daarin een verzwakte en ongevaarlijke variant van het virus) bleek het immuunsysteem van de groep die extra stanolen had gekregen aanzienlijk actiever te reageren.

Voedingsmiddelen

Plantenstanolen zijn stoffen die van nature voorkomen in bijvoorbeeld peulvruchten, fruit en noten. Ze worden ook toegevoegd aan voedingsmiddelen vanwege hun cholesterolverlagende effect. En een tijdje terug toonden Maastrichtse wetenschappers aan dat deze plantaardige stoffen een beschermende werking kunnen hebben tegen lever- en darmontstekingen. Nu lijken plantenstanolen tevens het functioneren van het immuunsysteem op een gunstige manier te kunnen beïnvloeden.

Extra afweer

‘We hebben in deze studie voor het eerst bij mensen laten zien dat stanolen het immuunsysteem gunstig kunnen beïnvloeden”, zegt projectleider prof. dr. Jogchum Plat, hoogleraar Fysiologie van de Voeding, die tevens lid is van de redactieadviesraad van Voeding Nu. ‘Ons onderzoek heeft zich nu gericht op astmapatiënten, omdat zij een verminderde afweer hebben. Zij zouden dus baat kunnen hebben bij extra inname van stanolen in de vorm van een speciaal aangepast voedingsmiddel. Mogelijkerwijs zouden de resultaten van onze studie ook voor andere groepen patiënten kunnen gelden. Denk bijvoorbeeld aan multiple sclerose en reumatoïde artritis, maar om dat te bevestigen is nog wel aanvullend onderzoek nodig.’

Reageer op dit artikel