nieuws

‘Hoogleraar smoort anti-broodbeweging’

Voedingswetenschap

‘Hoogleraar smoort anti-broodbeweging’

Brood moet terug op de keukentafel, want het weglaten van brood is niet zonder risico’s. Voor wie brood laat staan, ligt een tekort aan jodium op de loer. Hiervoor waarschuwt professor Robin Peeters die onlangs is benoemd aan het Erasmus MC als hoogleraar Interne Geneeskunde.

Op vrijdag 12 februari houdt Peeters een oratie waarin hij onder meer wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname. De specialist vindt dat de boterham weer vaker moet worden omarmd in het dagelijkse voedselpatroon. Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s, weet Peeters die als aandachtsgebied schildklierziekten heeft.

Zwangeren

Hij wijst met name op de risico’s voor zwangere vrouwen die geen brood eten en daarmee een mogelijk jodiumtekort oplopen. ‘Dit is zorgwekkend, omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind.’

Anti-broodtrend

‘De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium-inname gehad dankzij jodium in bakkerszout’, weet Peeters. ‘Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer. Zwangeren en hun verloskundigen doen er verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico.’

IQ omlaag

In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen vrijwel volledig afhankelijk van het schildklierhormoon van de moeder. Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, blijven qua IQ gemiddeld zeven punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierfunctie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is niet meer in te halen.

Twee sneetjes

Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer twee sneetjes brood  eten. ‘Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.’

Reageer op dit artikel