nieuws

‘Richtlijnen voor ondervoeding niet nageleefd’

Voedingswetenschap

‘Richtlijnen voor ondervoeding niet nageleefd’

‘Nederland beschikt over uitstekende richtlijnen voor de monitoring en behandeling van ondervoeding. Ze worden alleen niet nageleefd.’ Dat stelt onderzoekster Canan Ziylan van Wageningen Universiteit op basis van een deelstudie voor haar promotieonderzoek. Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van eiwitrijke maaltijden voor ouderen, ter preventie van ondervoeding.

In samenwerking met andere onderzoekers ondervroeg Ziylan 22 voedings- en zorgprofessionals, onder wie huisartsen, diëtisten, bezorgers van thuismaaltijden, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, een geriater en een ouderenzorgconsulent. De professionals beantwoordden open vragen over het bewustzijn rond ondervoeding en de monitoring en behandeling ervan.

Late signalering

Op basis van de gesprekken constateren de onderzoekers dat ondervoeding bij ouderen vaak niet of te laat wordt gesignaleerd. Volgens hen gaat de gezondheid van mensen onnodig achteruit. Hun bevindingen publiceerden ze in het tijdschrift BMC Nutrition. De onderzoekers pleiten voor een duidelijke taakverdeling rond de monitoring en behandeling van ondergewicht, en voor goede voorlichting aan ouderen, mantelzorgers én zorgprofessionals. ‘Artsen leren tijdens hun opleiding nauwelijks iets over het onderwerp. En thuiszorgmedewerkers geven aan te weinig tijd te hebben om mensen te vragen naar hun eetlust of gewicht’, aldus Ziylan.

Signaal afgeven

Volgens de onderzoekers trekken ouderen zelf meestal ook niet aan de bel als ze afvallen of geen eetlust hebben; ze beseffen vaak niet eens dat ze ondervoed raken. Veel ondervoede mensen komen daardoor pas in een laat stadium bij de diëtist terecht. ‘In sommige gevallen is zelfs drinkvoeding niet genoeg en helpt alleen sondevoeding nog – een dure oplossing, en onaangenaam voor de patiënt. Monitoring en follow-up na doorverwijzing naar de diëtist moeten deel gaan uitmaken van het beleid van zorgorganisaties’, aldus de onderzoekster

Ondervoeding in Nederland

Zo’n een op de drie ouderen met thuiszorg en ruim een op de tien ouderen zonder thuiszorg in Nederland is ondervoed. Ondervoeding zorgt voor een snel verlies aan spiermassa. Daarmee is er meer risico op vallen, botbreuken en overlijden. Slechte eetlust en moeite met traplopen zijn signalen voor (dreigende) ondervoeding bij ouderen.

Reageer op dit artikel