nieuws

Consumentenbond: “Gerookte zalm van Jumbo al langer niet in orde”

Voedingswetenschap

Consumentenbond: “Gerookte zalm van Jumbo al langer niet in orde”

Gerookte zalm van Jumbo is, volgens de Consumentenbond, al langer niet in orde. Het betreft zalm die afkomstig is van leverancier Van Wijnen. Jumbo zegt in een reactie dat ze bekend zijn met dit onderzoek van de Consumentenbond.

Jumbo haalde in februari gerookte zalm uit de schappen vanwege besmetting met listeria-bacteriën. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat Jumbo in de weken daarvoor ook al bedorven gerookte zalm verkocht.
                                                 

Onderzoek Consumentenbond

De Consumentenbond onderzocht begin 2016 20 merken gerookte zalm. Drie soorten zalm van Jumbo kwamen het slechtst uit de test: het budgetmerk gerookte zalm, de Jumbo houtgerookte Noorse zalm en de Jumbo houtgerookte Sockeye wilde zalm, alle drie afkomstig van leverancier Van Wijnen.
 

Zalm bedorven bij aankoop

87% van de monsters van deze zalm die bij Jumbo is gekocht, bevatte op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze bedorven waren. Drie monsters waren zelfs bij aankoop al bedorven, één tot twee weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
 

Onbegrijpelijk

Bart Combée, directeur Consumentenbond, vindt het onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen zijn met zalm, bijna vier jaar nadat honderden mensen ziek werden en vier mensen overleden na het eten van gerookte zalm van leverancier Foppen.

“Vorig jaar bleek ook al dat veel visverwerkende bedrijven een puinhoop maken van de hygiëne. De visverwerkende industrie, supermarkten en de overheid hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de misstanden in de sector worden opgelost. Strengere controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de supermarkten zelf, spoedige invoering van hogere boetes en openbaarmaking van NVWA-controlegegevens met naam en toenaam zijn broodnodig”, zegt Combée.

Listeria

In twee verpakkingen van het budgetmerk gerookte zalm te koop bij Jumbo, werd listeria aangetroffen. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken.

 

Reactie Jumbo

Jumbo zegt in een reactie dat ze bekend zijn met dit onderzoek van de Consumentenbond. ”Deze onderzoeksresultaten samen met de bevindingen van de NVWA zijn voor ons aanleiding geweest om twee weken geleden al de gerookte zalm uit onze schappen te halen. Verder is Jumbo toen per direct met de afname van betreffende leverancier gestopt. Ook zal Jumbo net als andere supermarktketens een natuurlijk conserveringsmiddel toevoegen aan haar gerookte zalmproducten van het Jumbo merk. Dit heeft jammer genoeg enigszins effect op de smaak van de zalm, maar is ondertussen wel gebruikelijk in de markt”, aldus een woordvoerder van de supermarktketen. 


De volledige resultaten van het onderzoek naar gerookte zalm staan in de Consumentengids die eind april verschijnt.

 

Reageer op dit artikel