nieuws

Meet je zoutinname met de Zoutmeter van de Nierstichting

Voedingswetenschap

Meet je zoutinname met de Zoutmeter van de Nierstichting

Om Nederlanders bewust te maken van hun (hoge) zoutconsumptie, en hen te helpen minder zout te eten, begint de Nierstichting vandaag de campagne ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout’. Onderdeel ervan is de zogenoemde Zoutmeter, waarmee de gebruikers een indruk kunnen krijgen van hun dagelijkse zoutinname.

Na het beantwoorden van enkele vragen via de Zoutmeter, krijgen gebruikers een overzicht van hoeveel zout ze globaal genomen binnenkrijgen. Ook worden tips gegeven om de zoutinname te minderen en is er een receptenboekje met zoutarme gerechten te vinden.

Bewustzijn laag

‘De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is’, meldt de Nierstichting in een persbericht. ‘Slechts 1 op de 5 dénkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar de ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet!’

Te veel

Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram. Dat komt neer op een kilo zout per jaar te veel. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of (versneld) verergeren. Iedereen met een (verhoogd risico op) nierschade is extra gevoelig, zoals mensen met diabetes en hoge bloeddruk. Volgens de Nierstichting scheelt 3 gram zout minder per dag jaarlijks 1500 sterfgevallen.

Zout onbewust

Het merendeel van het zout (80 procent) krijgen consumenten binnen via bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen, sauzen, koekjes en gebak. De rest wordt zelf toegevoegd aan het eten. De Nierstichting wijst erop dat het zoutgehalte in levensmiddelen van verschillende merken groot is. ‘Etiketten vergelijken en kiezen voor merken of varianten met minder zout, zorgt ervoor dat je minder zout eet. Net als geen kant-en-klare producten gebruiken, maar zelf koken. Ook belangrijk is het vervangen van zoute kant-en-klare kruidenmixen door verse of gedroogde kruiden’, aldus de Nierstichting.

Wereld Nierendag

De campagne van de Nierstichting valt samen met World Kidney Day, donderdag 10 maart. Behalve de Zoutmeter heeft de organisatie voor de gelegenheid een factsheet gemaakt waarin veel achtergrondinformatie staat over zoutgebruik en de gezondheid. En op Youtube is een animatie geplaatst die ingaat op zout in voedsel en het gebruik van de zoutmeter.

Strengere wettelijke normen

De Nierstichting voert niet alleen publiekscampagnes. Zo lobbyt de organisatie in Den Haag en Brussel/EU voor normen voor zoutreductie en worden zorgverleners ondersteund met informatie en tools om nierpatiënten te helpen minder zout te eten.

Reageer op dit artikel