nieuws

Vijftien procent van patiënten al ondervoed bij ziekenhuisopname

Voedingswetenschap

Vijftien procent van patiënten al ondervoed bij ziekenhuisopname

Op de eerste dag van opname in Nederlandse ziekenhuizen is bijna 15 procent van de patiënten al ondervoed. Dit blijkt uit een onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VUmc. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Volgens de studie komt ondervoeding het vaakst voor bij de specialismen geriatrie, oncologie, inwendige geneeskunde en gastro-enterologie. De percentages variëren hierbij tussen 2 en 38 procent. Voor hun gegevens volgden de onderzoekers een half miljoen patiënten in verschillende ziekenhuizen.

Langere opnameduur

Patiënten die ondervoed zijn herstellen langzamer en hebben ernstiger en meer complicaties waaronder een verminderde spiermassa en daardoor afname van de algehele conditie, inclusief hart- en longcapaciteit. Ook lopen de ziekenhuiskosten op door de langere opnameduur en verhoogd medicijngebruik onder deze patiëntengroep.

Adequaat voeden verbeterd

Volgens de Stuurgroep Ondervoeding wordt ondervoeding vaak te laat herkend en behandeld. Het is daarom belangrijk dat patiënten in Nederlandse ziekenhuizen op de eerste opnamedag worden gescreend. Op de vijfde opnamedag wordt van ernstig ondervoede patiënten de voedingsinname van dag 4 geëvalueerd. In Nederlandse ziekenhuizen is het aantal adequaat gevoede patiënten op de vierde opnamedag in 2014 met 51 procent verbeterd vergeleken met 2008 (39 procent).

 

Vast onderdeel

Ondervoeding is met goede zorg en de juiste aandacht goed te behandelen volgens de Stuurgroep. De organisatie vindt het essentieel dat binnen verschillende medische specialismen de voedingstoestand een vast onderdeel wordt van de totale medische diagnostiek en behandeling, waarbij patiënten op dag 1 worden gescreend.

Na de screening kan een diagnose worden gesteld en een op maat gerichte behandeling worden ingezet om de voedingsinname te verbeteren en de spiermassa, het gewicht en kwaliteit van leven te behouden of toe te laten nemen. Ook kan de behandeling gericht zijn op het verminderen van complicaties, de opnameduur en mortaliteit.

Gemiddelde opnameduur

Verder komt uit onderzoek naar voren dat ondervoede patiënten gemiddeld 7 dagen worden opgenomen, dit is vergeleken met niet ondervoede patiënten 1,4 dag langer. De diëtist wordt bij de behandeling betrokken en vaak is een thuis vervolgbehandeling nodig. Noodzakelijk is daarbij de overdracht van de voedingsbehandeling aan de eerstelijns diëtist, specialist ouderengeneeskunde en de huisarts.

Op de website van Stuurgroep Ondervoeding staan de deelnemende ziekenhuizen die gegevens aan het onderzoek hebben geleverd.

Reageer op dit artikel