nieuws

Filmpjes en checklists voor ouders met ernstig beperkte kinderen

Voedingswetenschap

Filmpjes en checklists voor ouders met ernstig beperkte kinderen

De vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking (BOSK), heeft het nieuwe programma ‘Meervoudig ondersteund’ gemaakt. Hiermee voorziet de vereniging vooral de ouders met ernstig meervoudig beperkte kinderen onder andere van filmpjes en checklists die inzicht geven in de levens van mensen met beperkingen.

Binnen het programma zal ook aandacht aan voeding worden besteed, wat  volgens BOSK een belangrijk onderwerp is. ‘Vaak geeft de voeding een van de eerste tekenen waaraan ouders merken dat er iets met hun kindje is. Binnen het nieuwe programma is hier dan ook aandacht voor, met name in de checklists behandeling en therapie, waarbij ook de kinderdiëtist vermeld wordt’, aldus Marike Willems-op het Veld, Projectmanager van BOSK.

Door middel van een efficiënt systeem houdt een pasgeboren gezonde baby

zichzelf in leven en om te kunnen groeien. De belangrijkste elementen daarbij zijn ademhalen, slapen en eten. Een storing in een van deze elementen duidt op een onderliggend probleem.

 

Rol van de diëtist

Kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben vaak meer moeite met eten door onder andere een verminderde mondmotoriek en verminderde spierkracht. Hierdoor kunnen zij moeilijker sllikken en kauwen.

De diëtist heeft de rol om te zorgen dat eten vooral prettig is. Verder geeft de diëtist advies voor het aanpassen van de voeding en beoordeelt de voeding op volwaardigheid, met betrekking tot voedingsstoffen en vitaminen.

De aangeboden filmpjes zijn verdeeld binnen 9 thema’s:

•             Gezin en verwerking,

•             Behandeling en therapie

•             Hulpmiddelen en voorzieningen

•             Zorgen voor en over

•             Ontwikkeling, opvang en onderwijs

•             Ziekenhuizen

•             Communicatie en opvoeding

•             Vrije tijd, vervoer en sociale kaart

•             Wetten, regelgeving en vergoedingen

 

Voor elk thema zullen verschillende gezinnen aan bod komen met kinderen die verschillende beperkingen hebben, afwisselend qua ernst. Op de website vindt u een overzicht van de 9 thema’s met bijbehorende films en checklists.

Reageer op dit artikel