nieuws

Productnieuws: tekort vitamine K te meten zonder invasieve ingreep

Voedingswetenschap

Productnieuws: tekort vitamine K te meten zonder invasieve ingreep

Met de zogenoemde Vita K Meter kunnen zorgverleners voortaan snel en eenvoudig vaststellen of iemand een tekort aan vitamine K heeft en mogelijk in een risicogroep valt. VitaK Innovation in Life Science, een spin-off bedrijf van de Universiteit Maastricht, heeft het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine K-tekorten vast te stellen ontwikkeld.

De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten nauwkeurig. De meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. VitaK Innovation in Life Science is de eigenaar van de patentaanvraag waarin APG ook gelinkt wordt aan de vitamine K-status van de vaatwand.

Andere meters

‘Als grootste kennis- en researchcentrum ter wereld op het gebied van vitamine K, onderzoekt VitaK al vele jaren het grote belang van vitamine K2 voor de preventie van hart- en vaatziekten’, zegt  Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK. ‘Ons onderzoeksteam is vastbesloten om een leidende rol te spelen bij het ontwikkelen van apparaten voor het monitoren van hart- en vaatziekten in de eerstelijns gezondheidszorg. Daarom ontwikkelt VitaK, samen met belangrijke strategische partners, ook de VITA METER, een apparaat dat in staat is een groot aantal specifieke tests uit te voeren waarmee huisartsen en andere zorgverleners over maximale real time informatie kunnen beschikken tijdens een consult of onderzoek, en dus ter plekke snel de juiste diagnose kunnen stellen.`

Hart- en vaatziekten

Vitamine K2 heeft invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vitamine K2 zit met name in kaas en kwark. Volgens VitaK loopt  veertig procent van de bevolking risico op aantoonbare schade door vitamine K-tekorten. Eerder toonde VitaK al in talloze wetenschappelijke artikelen aan dat verhoogde vitamine K2-inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten. Met het ontwikkelen van innovatieve apparaten wil VitaK helpen de volksgezondheid te bevorderen. De zogenoemde Point Of Care-apparaten van Vitak maken het mogelijk onderzoeksuitslagen direct bij de patiënt te verkrijgen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een laboratorium. 

Reageer op dit artikel