nieuws

Mogelijk nieuw medicijn zeldzame vorm coeliakie beschikbaar (update)

Voedingswetenschap

Mogelijk nieuw medicijn zeldzame vorm coeliakie beschikbaar (update)

Mogelijk is er een nieuw medicijn beschikbaar voor de zeldzame vorm refractaire coeliakie type II.

Sinds april 2016 onderzoekt de afdeling maag-, darm- en leverziekten van VU Medisch Centrum in Amsterdam (Vumc) samen met het Amerikaanse bedrijf Celimmune een nieuw medicijn, dat wordt uitgetest op internationale patiënten in Amsterdam. Patiënten zullen tot het einde van dit jaar in de studie worden geïncludeerd.

Naast het Vumc nemen ook ziekenhuizen in Frankrijk, Amerika, Spanje en Finland deel aan het onderzoek.

Gemiddeld heeft 1 procent van de Nederlandse bevolking coeliakie, een aandoening die na het eten van gluten een ontstekingsreactie teweeg brengt in de dunne darm.

Lymfeklierkanker

Bij de ernstige vorm refractaire coeliakie type II herstelt de darm niet na het volgen van een glutenvrij dieet. De aandoening kan leiden tot lymfeklierkanker. Voor behandeling passen doktoren voornamelijk, chemotherapie en-/of stamceltransplantatie toe.

Het medicijn betreft een monnoclonaal antilichaam gericht tegen het cytokine IL15. Cytokine IL15 wordt bij patiënten met de zeldzame coeliakie vorm (refractaire coeliakie type II) in overmaat geproduceerd. De overmatige productie draagt bij aan de schade van het dunne darmslijmvlies, aldus een woordvoerder van VUmc.

Nieuw medicijn

De behoefte aan een nieuw medicijn komt voort uit het feit dat de behandeling met chemotherapie en-/of celtransplantatie vanwege een slechte conditie of hoge leeftijd van de patiënt niet altijd mogelijk is.

Reageer op dit artikel