nieuws

Cliënt krijgt meer regie over eigen zorg met eHealth

Voedingswetenschap

Cliënt krijgt meer regie over eigen zorg met eHealth

Door middel van eHealth kunnen cliënten zelf meer regie krijgen over hun eigen zorg. Hoe dat kan, lieten zorg- en innovatieregio’s afgelopen maandag zien, tijdens de eerste dag van eHealth week. Vier regionale initiatieven ondertekenden daarvoor een concrete afspraak voor de verbeteringen en plannen die zij samen gaan invoeren. Dat gebeurde in het bijzijn van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), Keynote spreker tijdens eHealth week. De eHealth week vindt plaats van 6 tot en met 10 juni.

De regio Utrecht, Medical Data (netwerk vanTU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, LUMC en Universiteit Leiden) en Brabant hebben een afspraak gemaakt om werkwijzen met elkaar te delen, met als doel dat cliënten meer regie krijgen over hun eigen zorg.

Informatie uitwisseling

Door de samenwerkende partijen zijn afspraken gemaakt waardoor ze makkelijker inzicht in medische gegevens krijgen. Hieraan leveren onder andere patiënt-platforms uit de diverse regio’s mee. De regionale samenwerkingsorganisaties van zorgaanbieders (RSO’s) zullen samenwerken om medicatie-overzichten te kunnen verbeteren.

Samen koffie drinken

De samenwerking tussen Brabant en Noord-Holland heeft als doel om mantelzorgers en thuiswonende mensen met dementie door middel van e-health toepassingen te ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is het stimuleren van sociaal contact onder ouderen. Daar komt een ehealthtoepassing voor zodat  ouderen gemakkelijk hun boodschappen kunnen bestellen bij lokale winkels en deze op een vast moment kunnen ophalen. De bedoeling daarvan is dat ouderen elkaar tegenkomen, zij samen een gesprek kunnen voeren en koffie kunnen drinken.

eHealth

eHealth (elektronische gezondheid) staat voor zorg via het internet. Binnen de zorg worden face to face gesprekken gecombineerd met beeldbellen en chatten, online behandelmodules- en interventies en een online gezondheidsdossier, zodat cliënten inzage hebben in eigen medische gegevens. Gedurende eHealth week, georganiseerd door het ministerie van VWS, worden oplossingen, wensen en ambities rondom eHealth met elkaar gedeeld.

Reageer op dit artikel