nieuws

Hete dranken mogelijk kankerverwekkend

Voedingswetenschap

Hete dranken mogelijk kankerverwekkend

Dranken boven de 65 graden zoals koffie of thee verhogen mogelijk de kans op slokdarmkanker. Dit blijkt uit een onderzoek dat 15 juni gepubliceerd is in het tijdschrift Lancet.

Hoofdonderzoeker Mariana Stern van de University of Southern California werkte samen met 22 andere onderzoekers uit 10 verschillende landen. Zij kwamen samen bij het onderzoekscentrum van The World Health Organization in Lyon. Hier onderzochten zij meer dan 1000 onderzoeken over kanker.

Celschade

Uit dit onderzoek concludeerden zij dat het drinken van dranken boven de 65 graden waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen. Dit zou komen doordat de hoge temperatuur celschade in de slokdarm zou veroorzaken. Hete dranken zouden hierdoor in dezelfde categorie vallen als bijvoorbeeld gefrituurd eten en rood vlees.

Koffie

Over koffie blijft Stern positief. Zij zegt dat zij duidelijk bewijs hebben gevonden dat koffie niet kankerverwekkend is. Het zou zelfs beschermen tegen lever- en baarmoederkanker. Wel geeft ze het advies de koffie goed te laten afkoelen voordat u het drinkt.

Hete dranken hebben ook de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie die er verder onderzoek naar doet.

Reageer op dit artikel