nieuws

‘Sneller beter door afgestemde voeding in plaats van standaard 3 maaltijden per dag’

Voedingswetenschap

‘Sneller beter door afgestemde voeding in plaats van standaard 3 maaltijden per dag’

Het persoonlijk afstemmen van een ziekenhuismaaltijd op de cliënt zou leiden tot sneller herstel. Mogelijk kan hierdoor het percentage ondervoede patiënten verder worden teruggedrongen, wat een jaarlijkse besparing van veertig tot vijftig miljoen euro kan opleveren. Dat zegt Herold van Den Berg, Unit Manager Food & Hospitality van de organisatie PinkRoccade Healthcare dat er onderzoek naar deed.

In Nederlandse ziekenhuizen is vijftien procent van de patiënten ondervoed. Dit heeft tot gevolg dat patiënten anderhalve dag langer zorg nodig hebben. Ondervoeding zorgt voor uitstel van operaties en voor een langere opnameduur. Volgens een inventarisatie van PinkRoccade Healthcare kunnen opnamekosten jaarlijks oplopen tot 700 miljoen euro. Organisatie PinkRoccade Healthcare richt zich met ICT-toepassingen op alle terreinen binnen ziekenhuizen. De organisatie streeft ernaar om de druk op het zorgproces te verkleinen en de kwaliteit van dienstverlening te verhogen.

Persoonlijke voedingsbehoefte

Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is belangrijk voor het aansterken van patiënten. Iedereen heeft een ander ziektebeeld en daarom ook een andere voedingsbehoefte. Volgens van Den Berg moeten ziekenhuizen zich daarom richten op persoonlijke voedingsbehoeften en vaarwel zeggen tegen het klassieke concept van drie maaltijden per dag.

‘Eet waar je trek in hebt’

Zieke patiënten hebben niet altijd trek in een grote maaltijd, maar soms in een aantal kleine hapjes. Wellicht hebben zij wel trek in een kroketje of een verrijkte aardbeienshake, geeft van Den Berg aan. Volgens hem zouden patiënten moeten kunnen eten waar zij trek in hebben. Het is daarom belangrijk dat patiënten voordat zij worden opgenomen in het ziekenhuis, een voedingscheck ondergaan. Daarbij wordt de voedingsbehoefte besproken en geven diëtisten persoonlijk voedingsadvies zodat patiënten alvast kunnen aansterken.

40-50  miljoen

De kosten kunnen mogelijk met 40-50 miljoen euro worden teruggedrongen als ziekenhuizen hun menu aanpassen en erin slagen om het aantal ondervoede patiënten terug te brengen naar 14 procent (huidig 15 procent).  

Reageer op dit artikel