nieuws

Teveel buikvet rondom organen schadelijker voor vrouwen dan voor mannen

Voedingswetenschap

Teveel buikvet rondom organen schadelijker voor vrouwen dan voor mannen

Vooral voor vrouwen zorgt een teveel aan buikvet rondom de organen voor extra gezondheidrisico’s, maar voor mannen juist niet. Zo blijkt uit een onderzoek van microbioloog arts in opleiding, Karin Gast, waar zij vorige week op promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Teveel aan vet rond de organen zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Gast onderzocht de samenhang tussen verschillende vormen buikvet en insuline- ongevoeligheid (risico diabetes) en adverkalking (risico hart- en vaatziekten).

Voor haar onderzoek maakte Gast gebruik van gegevens over de middelomtrek van meer dan 5000 mensen met overgewicht. Zij namen deel aan de Leidse Neo studie die plaatsvond tussen 2008 en 2012. De middelomtrek geeft een indicatie van de hoeveelheid vet onder de huid en rondom de organen. Een groot deel van de proefpersonen in de studie onderging een MRI scan om de precieze hoeveelheid vet rondom de organen te kunnen meten.

Meer buikvet

De uitkomst bevestigt dat meer buikvet verband houdt met aderverkalking en insuline-ongevoeligheid.

Oestrogeen

Volgens de studie zorgt vet rondom de organen bij vrouwen voor een extra hoog gezondheidsrisico. Mogelijke verklaringen zijn volgens de onderzoekster minder oestrogeen (het hormoon maken vrouwen in de overgang minder aan) waarbij de vetverdeling verandert. Hormonen zorgen wellicht voor meer buikvet rond de organen en voor een verhoogde kans op diabetes. Om antwoord te geven op deze vraag is volgens Gast meer onderzoek nodig.

Bij mannen geen verschil

Bij mannen lijkt de locatie van het buikvet (onder de huid of rondom de organen) geen verschil te maken als het gaat om een verhoogd gezondheidsrisico.

Buikvet en aderverkalking

Ook zocht Gast in haar studie naar verbanden tussen hart- en vaatziekten bij mensen zonder diabetes, met een verhoogd bloedsuikergehalte en verminderde insuline-gevoeligheid (prediabetes). Zij bleken vaker aderverkalking te hebben. De onderzoekster maakt daaruit op dat vooral buikvet de boosdoener is, omdat de hoeveelheid buikvet zowel samenhangt met een hoog bloedsuikergehalte en insuline-ongevoeligheid als met aderverkalking.

Reageer op dit artikel