nieuws

‘Verhoogde kans op diabetes type 2 bij laag geboortegewicht’

Voedingswetenschap

‘Verhoogde kans op diabetes type 2 bij laag geboortegewicht’

Baby’s die geboren worden met een genetisch bepaald laag geboortegewicht hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Dit blijkt uit onderzoek van Tulane University, School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans, Amerika.

De onderzoekers dr. Tiange Wang en dr. Lu Qi onderzochten 3627 type 2 diabetes casussen en 12.974 personen uit een controlegroep. De onderzoekers ontwierpen een genetische risicoscore (GRS) gebaseerd op 5 genetische variaties die gerelateerd zijn aan een laag geboortegewicht.

Verhoogd risico

De analyse van de onderzoekers toonde aan dat bij elke extra punt GRS, de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 6 procent toeneemt. De onderzoekers concluderen dat er mogelijk een causaal verband is tussen geboortegewicht en de kans op diabetes type 2.

Dysmaturiteit

Een laag geboortegewicht wordt ook wel dysmutariteit genoemd. Het lage gewicht gaat vaak gepaard met beperkte groei van de foetus. De onderzoekers geven aan dat niet met zekerheid te zeggen is of het geboortegewicht bepalend is voor het verhoogde risico op diabetes type 2 of dat dit komt door de beperkte groei.

Reageer op dit artikel