nieuws

Gewichtsverlies mogelijk bevorderlijk bij kinderen met astma

Voedingswetenschap

Gewichtsverlies mogelijk bevorderlijk bij kinderen met astma

Kinderen met overgewicht die lijden aan astma kunnen mogelijk hun luchtwegklachten verminderen door af te vallen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Wetenschappers vinden steeds meer bewijs dat overgewicht en het ontwikkelen van astma met elkaar in verband staan. Er is minder bekend of gewichtsverlies een positieve invloed heeft op astma.

Leefstijlprogramma

Voor het gerandomiseerde onderzoek met controlegroep werden 87 kinderen met overgewicht en astma op een leefstijlprogramma dat zich richtte op gewichtsverlies gezet.

Gedurende 18 maanden werden elke 6 maanden de longfunctie, leefstijlparameters en ontstekingsmarkers gemeten. Ook werden de antropometrische metingen vastgelegd.

Interventie en controle groep

De kinderen werden gerandomiseerd in de interventiegroep of in de controlegroep geplaatst.

In de interventiegroep startten 43 -en in de controlegroep 44 kinderen. De interventiegroep volgde een programma om gewicht te verliezen, onder meer bestaande uit voedingsadvies, sportsessies en gedragstherapie.

De overige deelnemers deden het gebruikelijke zorgprogramma bij astma. Aan het einde van de studie waren er 35 kinderen over in de interventie groep die alle metingen bijwoonden en 39 kinderen in de controlegroep.

Gewichtsverlies

Beide groepen verloren na anderhalf jaar gewicht en in beide werden minder astma gerelateerde klachten gerapporteerd.

Bij de interventiegroep bleken verschillende positieve effecten echter aantoonbaar groter te zijn. Longcapaciteit, kwaliteit van leven en het onder controle houden van de astma waren allen verbeterd.

De Maastrichtse kinderlongarts prof. dr. Edward Dompeling zegt: ‘Met dit onderzoek laten we zien dat je met aandacht voor een gezonde leefstijl ademhalingsklachten te lijf kan gaan en mogelijk zelfs kunt voorkomen.’

Reageer op dit artikel