nieuws

Suppletie van antioxidanten kan schadelijk zijn

Voedingswetenschap

Suppletie van antioxidanten kan schadelijk zijn

Slikken van antioxidanten heeft voor de meeste mensen geen voordelen. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Professor Pietro Ghezzi van de Brighton University en Sussex Medical School en professor Harald Schmidt van de Universiteit van Maastricht. De studie is gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.

Ziekte genezen of voorkomen

De onderzoekers geven aan dat veel mensen antioxidanten slikken om ziekte te genezen of te voorkomen. Om deze redenen onderzochten zij de voordelen van deze suppletie.

Schadelijke effecten

Uit het onderzoek komt naar voren dat het slikken van antioxidanten mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen niet alleen ziektes triggeren, maar ook het immuunsysteem en de synthese van hormonen. Dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Antioxidanten geen medicijnen

Professor Schmidt zegt: ‘Oxidatieve stress kan onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. Die  zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden.’

‘Klassieke medicijnen bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast’, vertelt Schmidt.

Oxidatieve stress

Zuurstof kan de veroorzaker van oxidatieve stress en ziekte zijn. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk.

Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel mensen antioxidanten als aanvulling op hun voeding.

Vitaminegebrek

Uit het onderzoek concluderen de wetenschappers dat het slikken van antioxidanten als aanvulling op voeding alleen nuttig is als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld.

Reageer op dit artikel