nieuws

Dag-nacht ritme in spierstofwisseling ontdekt

Voedingswetenschap

Dag-nacht ritme in spierstofwisseling ontdekt

De spierstofwisseling in de mens volgt een dag-nacht ritme. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Metabolism.

Het onderzoek is uitgevoerd door Dirk van Moorsel en Jan Hansen, onder leiding van prof. dr. Patrick Schrauwen van de NUTRIM School of Nutrition and Translational Research in Metabolism van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+.

Mitochondria

In dit onderzoek is getest of de stofwisseling in onze spieren, waar de meeste koolhydraat verbranding plaats vindt, een dag-nacht ritme vertoont. De onderzoekers bestudeerden hiervoor de functie van de mitochondria op 5 verschillende momenten gedurende 24 uur. De mitochondria zijn de energiecentrales van de cel.

11 uur ’s avonds

Het onderzoek toont aan dat de mitochondria het best werken laat in de avond en het minst in de middag. Niet alleen de spierstofwisseling blijkt om 11 uur ’s avonds het hoogste te zijn, ook het energiegebruik in rust piekt op dat moment.

Verstoord dag-nacht ritme

In de Westerse wereld komt een verstoord dag-nacht ritme veel voor. Mensen die werken in ploegendienst zijn hier een bekend voorbeeld van, maar ook mensen die tot laat in de avond nog werken, televisie kijken of eten kunnen hun dag-nacht ritme verstoren.

De laatste jaren is bekend geworden dat een verstoord dag-nacht ritme gepaard gaat met een verhoogd risico op onder andere overgewicht, type 2 diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Het mechanisme achter dit verhoogde risico is echter nog niet geheel opgehelderd.

Diabetes

De onderzoekers lieten eerder zien dat bij patiënten met type 2 diabetes mellitus de mitochondria minder goed functioneren. De nieuwe bevinding is een eerste stap in het onderzoek naar de reden waarom mensen met een chronisch verstoord dag-nacht ritme veel vaker overgewicht en diabetes mellitus type 2 ontwikkelen.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek richt zich op de vraag of het dag-nacht ritme in de spier inderdaad verstoord kan worden en of er in de spieren van mensen met overgewicht of type 2 diabetes mellitus een verstoord dag-nacht ritme bestaat.

Met de uitkomsten van deze studie hopen de onderzoekers nieuwe adviezen te kunnen definiëren (of nieuwe medicatie te ontwikkelen) die ervoor zorgen dat het dag-nacht ritme in de spieren zo optimaal mogelijk blijft.

Reageer op dit artikel