nieuws

Overgrote deel van tieners met voedselallergie heeft geen Epipen

Voedingswetenschap

Overgrote deel van tieners met voedselallergie heeft geen Epipen

Tachtig procent van de tieners (11-20 jarigen) met ernstige voedselallergie draagt geen Epipen, terwijl zij een hoog risico hebben op een ernstige allergische reactie.

Dit blijkt uit onderzoek kinderallergologen Ewoud Dubois en Jacquelien Saleh-Langenberg van het UMCG dat werd gepubiceerd in het wetenschappelijke vakblad Pediatric Allergy and Immunology.

Voedselallergie

Iemand met voedselallergie krijgt klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Deze klachten kunnen variëren van een milde reactie (rode huid, zwellingen) tot ernstige en levensbedreigende reacties, zoals een anafylactische shock.

Bij zo’n shock kunnen de luchtwegen gevaarlijk opzwellen, de bloeddruk sterk dalen en organen uitvallen. In dat geval is directe toediening van adrenaline belangrijk om de reactie te stoppen. Zonder behandeling kan een ernstige allergische reactie dodelijk zijn.

Epipen

Het is belangrijk dat mensen met ernstige voedselallergie een Epipen bij zich hebben. Een Epipen is een spuit met adrenaline (ook wel epinefrine). Uit het onderzoek blijkt echter dat dit bij slechts 20 procent van de onderzochte tieners het geval was.

Dubois vertelt: ‘Bij veel van hen had hun arts geen Epipen voorgeschreven, bijvoorbeeld omdat de allergische reactie mild was. Sommige van de kinderen waren zelfs nooit door een arts gezien. Anderen hadden wel een Epipen, maar droegen de adrenaline-injector niet bij zich.’

Onvoorspelbaar

De ernst van een allergische reactie is zeer onvoorspelbaar. De onderzoekers leggen uit dat er jaarlijks honderden kinderen in Nederlandse ziekenhuizen terecht komen met een ernstige allergische reactie. Naar schatting sterft jaarlijks één op de miljoen Nederlanders aan een allergische reactie op voedsel.

Behandeling voedselallergie

Dubois zegt: ‘De behandeling is helder: voor de allergie zelf bestaat (nog) geen behandeling, maar een diëtist kan duidelijk maken welke voedingsmiddelen wel en niet gegeten kunnen worden en de arts schrijft een Epipen voor.’

Reageer op dit artikel