nieuws

Overlevenden van kanker hebben hogere kans op obesitas

Voedingswetenschap

Overlevenden van kanker hebben hogere kans op obesitas

Personen die genezen van kanker hebben een verhoogde kans op obesitas. Vooral na het herstel van endeldarm- en borstkanker is er een vergrote kans op obesitas aanwezig.

Dit blijkt uit onderzoek van Columbia University dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Oncology. De onderzoekers bestudeerden de prevalentie van obesitas onder volwassenen die kanker overleefden  vergeleken met volwassenen zonder een geschiedenis van kanker.

National Health Interview Survey

Ze gebruikten de gegevens van 538.969 Amerikaanse inwoners tussen de 18 en 55 jaar die tussen 1997 en 2014 de National Health Interview Survey invulden. Dit is een jaarlijkse enquête die de bevolkingsgezondheid meet. Bij deze participanten zaten 32.447 overlevenden van kanker.

Obesitas

Uit het onderzoek blijkkt dat overlevenden van kanker, ongeacht de soort, een grotere kans hadden op obesitas (BMI >30). Het BMI nam overigens ook toe bij personen zonder een geschiedenis van kanker. Deze groei was echter minder dan bij de ex-kankerpatiënten.

BMI-toename

Gedurende de onderzoeksjaren (1997-2014) steeg de BMI bij personen zonder een kankerverleden met 2,3 procent. Bij personen met een kanker verleden was dit 2,9 procent.

Endeldarm- en borstkanker

Het viel de onderzoekers op dat personen die endeldarm- of borstkanker kregen, na hun herstel een hogere kans hadden op obesitas, dan mensen met andere kankervormen. Bij deze patiënten kwam obesitas 3,1 procent vaker voor. De onderzoekers noemen het effect van chemotherapie, hormonale therapie of steroïde medicijnen als mogelijke oorzaak van dit verschil.

Reageer op dit artikel