nieuws

Plantaardige eiwitten geassocieerd met lager risico hart- en vaatziekten

Voedingswetenschap

Plantaardige eiwitten geassocieerd met lager risico hart- en vaatziekten

Een eiwitrijk dieet wordt in de huidige Westerse maatschappij gezien als een gezond eetpatroon. Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen van spieren en voor het goed functioneren van de lichaamscellen. Maar maakt het voor de gezondheid uit of je eiwitten uit plantaardige of dierlijke bron inneemt?

In een recent onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association) zijn plantaardige en dierlijke eiwitten met elkaar vergeleken. De onderzoekers analyseerden de data van twee langdurige, grootschalige studies opnieuw, waarna ze tot een paar conclusies kwamen die vooral in het voordeel van plantaardige eiwitten pleiten. 

Risico hart- en vaatziekten

Het onderzoek is een cohortstudie waarbij de data van 131.342 proefpersonen werden geanalyseerd. Deelnemers met een hoge dagelijkse inname van plantaardige eiwitten, meer dan drie procent, bleken een significante daling te hebben van het risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Deelnemers die meer dan tien procent van hun calorieën innamen via dierlijke eiwitten, hadden een niet significante toename van het risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Bij deelnemers van wie drie procent van de dierlijke eiwitinname was vervangen door plantaardige eiwitten, nam het risico op sterfte door hart- en vaatziekten met 34 procent af. 

Leefstijl ook factor

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de proefpersonen die voornamelijk plantaardige eiwitten aten, over het algemeen minder wegen, meer sporten, minder voedsel eten dat veel verzadigde vetten bevat en minder tabak of alcohol gebruiken. De groep die voornamelijk dierlijke eiwitten at, had over het algemeen meer overgewicht en tenminste een slechte leefstijlgewoonte.

De onderzoekers associëren een hoge inname van plantaardige eiwitten met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten; een hoge inname van dierlijke eiwitten staat in verband met een verhoogd risico hierop.  

Reageer op dit artikel