nieuws

Senioren met overgewicht eerder risico op diabetes

Voedingswetenschap

Senioren met overgewicht eerder risico op diabetes

Personen van 55 jaar en ouder met overgewicht en obesitas lopen meer risico om eerder in hun leven diabetes te ontwikkelen dan personen met een normaal gewicht.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat gepubliceerd is in het tijdschrift PLOS Medicine.

Diabetes

De Rotterdamse onderzoekers bestudeerden bijna 6500 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder. Mannen met obesitas krijgen deze aandoening 2,8 jaar eerder dan mannen met een normaal gewicht, vrouwen met obesitas 4,7 jaar eerder.

Levensverwachting

Uit het onderzoek bleek echter ook dat de participanten met overgewicht en obesitas niet eerder sterven personen met een normaal gewicht. Ook heeft het hebben van diabetes geen invloed op de levensverwachting. Alleen zou het invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven.

Morbiditeit

De onderzoekers concluderen uit dit onderzoek dat overgewicht bij personen vanaf 55 jaar een verband heeft met het eerder in het leven ontwikkelen van diabetes. Deze jaren dat iemand eerder ziek wordt, kan volgens de onderzoekers mogelijk een hoge tol eisen van het individueel en het zorgsysteem.

Reageer op dit artikel