nieuws

Studentatleten mogelijk net zo veel kans op obesitas als niet sporters

Voedingswetenschap

Studentatleten mogelijk net zo veel kans op obesitas als niet sporters

Adolescente atleten hebben mogelijk net zo vaak obesitas als de gemiddelde adolescent. Ook zou er net zo veel kans zijn op een hoge bloeddruk.

Dit blijkt uit onderzoek van Thomas Jefferson University. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Pediatrics.

Jaarlijkse screening

The Athlete Health Organization voert jaarlijks een gratis screening uit bij studentatleten in Philidelphia, Verenigde Staten. Tussen 2009 en 2012 zijn er 2700 studenten onderzocht. Voor het onderzoek van de Thomas Jefferson University is er gekeken naar de prevalentie van obesitas, overgewicht  en hypertensie.

Vergelijkbare prevalentie

Uit de resultaten bleek dat 20 procent van de participanten overgewicht had, 24 procent obesitas en 14,8 procent had een hoge bloeddruk. Dit komt overeen met de gemiddelde personen in deze leeftijdscategorie.

Onderzoeker dr. Jill Kropa zegt: ‘Ondanks dat er verondersteld wordt dat atleten en lichaamsbeweging bevorderlijk zijn voor het lichaamsgewicht en de bloeddruk, suggereert ons onderzoek dat dit geen verschil maakt.’ Atleten zouden daarom alsnog op deze gezondheidsparameters moeten letten.

Reageer op dit artikel