nieuws

Vergrote kans op schildklierafwijking door ijzertekort tijdens zwangerschap

Voedingswetenschap

Vergrote kans op schildklierafwijking door ijzertekort tijdens zwangerschap

Een ijzertekort tijdens het eerste trimester van de zwangerschap vergroot de kans op een traag werkende schildklier, hogere TSH en lagere FT4 waarden.

Dit blijkt uit onderzoek van Saint-Pierre academisch ziekenhuis in Brussel. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Endocrinology.

Zwangerschap en schildklierhormonen

Zwangere vrouwen hebben genoeg schildklierhormonen nodig voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Dit is vooral belangrijk tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wanneer de foetus nog geen eigen schildklier heeft.

Zwangerschap en ijzer

IJzer is essentieel voor een normaal werkende schildklier. Een ijzertekort komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Dit komt vooral omdat vrouwen tijdens de zwangerschap drie keer zoveel ijzer nodig hebben dan normaal. Dit is nodig om meer rode bloedcellen aan te maken en de foetus en placenta te helpen groeien.

Verband ijzertekort en schildklierwerking

De onderzoekers bestudeerden de prevalentie van schildklierafwijkingen bij vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap om te bepalen of er een verband tussen de twee bestaat. Zowel vrouwen met als zonder ijzertekort werden meegenomen in het onderzoek.

Schildklierhormonen

Voor het onderzoek werden 1900 zwangere vrouwen bestudeerd. De onderzoekers bekeken ferritine in het bloed (indicatie voor ijzertekort), thyroïd-peroxidase antistoffen (anti-TPO) en de schildklierhormonen thyroxine (FT4) en thyroïd stimulerend hormoon (TSH).

FT4 is het belangrijkste hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. TSH is het hormoon dat regelt hoeveel en welke hormonen worden aangemaakt. Een tekort of overschot aan TSH zorgt dus voor een verstoring van de schildklierhormonen en afwijkingen van de schildklier-waarden.

IJzertekort zwangere vrouwen

Uit het onderzoek bleek dat 35 procent van de zwangere vrouwen een ijzertekort hadden. De vrouwen met een ijzertekort hadden een significante hogere prevalentie van schildklierafwijkingen. De resultaten toonden aan dat deze groep vrouwen een hogere kans hadden op thyroïd-peroxidase, hogere TSH waarden en verlaagde FT4 waarden.

Hoofdonderzoeker dr. Kris Poppe, hoofd van de Endocriene afdeling bij Saint-Pierre University Hospital zegt: ‘Ons onderzoek toont aan dat zelfs in 2016 een ijzertekort een belangrijk probleem blijft, zeker aangezien ons onderzoek werd uitgevoerd in een “rijk” land.’

Reageer op dit artikel