nieuws

Afscheid onderzoeker Peter Hollman, autoriteit op het gebied van flavonoïden (video)

Voedingswetenschap

Afscheid onderzoeker Peter Hollman, autoriteit op het gebied van flavonoïden (video)

Gezondheidsadviezen aan het publiek worden sinds de nieuwe Richtlijnen goede voeding uitkwamen voortaan gedaan in termen van voedingsmiddelen en voedingspatronen. Om hierover uitspraken te doen, is echter fundamentele kennis nodig over de inhoudsstoffen van het eten. Dr. Peter Hollman, universitair hoofddocent en onderzoeker aan Wageningen Universiteit, besteedde er zijn werkzame carrière aan, met een accent op de effecten van flavonoïden.

Afgelopen donderdag 8 september nam Hollman afscheid met een mini-symposium ‘In search of healthy dietary compounds’ in Hotel de Wageningse Berg. In zijn afscheidsrede ging hij in op de vraag welke link er is tussen de chemie van flavonoïden en biologische activiteit. Lange tijd is gedacht dat het effect van flavonoïden toe te schrijven is aan antioxidantwerking. Volgens hem draait het nu veel meer om de zogeheten Signal transduction pathways. Hierbij gaat het om het kennen van de moleculaire mechanismen in de omgeving van de cel of celkern en de invloed die daarop vanuit de omgeving wordt uitgeoefend. Tijdens het afscheid gaf Hollman een interview in het restaurant van Hotel Wageningse Berg.

Hart- en vaatziekten
Tijdens het afscheidssymposium van Peter Hollman trad ook Daan Kromhout op, emeritus hoogleraar aan Wageningen Universiteit, onderzoeker op het gebied van voeding en hart- en vaatziekten en ex-voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, verwantwoordelijk voor de nieuwe richtlijnen. Vanachter zijn bureau op de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit vertelt hij wat de verdienste van Hollman is geweest en hoe zij als onderzoekers hebben samengewerkt.

Reageer op dit artikel