nieuws

Kennisprogramma voor verbeteren gezondheid vrouwen

Voedingswetenschap

Kennisprogramma voor verbeteren gezondheid vrouwen

De Nederlandse Hartstichting draagt als eerste bij aan het Kennisprogramma voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) is het kennisprogramma Gender & Gezondheid begonnen en krijgt daarbij subsidie van de Hartstichting. Het kennisprogramma richt zich op onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en heeft als doel de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen.

Doodsoorzaak nummer 1

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen de doodsoorzaak nummer één. Op jaarbasis overlijden er in Nederland ruim 20.000 vrouwen aan. Het hoge aantal komt onder andere doordat diagnoses vaak slecht gesteld zijn, bijvoorbeeld omdat signalen dat het om een hart- of vaatziekte gaat niet juist worden beoordeeld. Ze kunnen bijvoorbeeld worden verward met overgangssymptomen of stress. 

Goede zorg voor iedereen

‘Goede gezondheidszorg zou voor iedereen moeten gelden, ongeacht of je man of vrouw bent. Toch worden hart- en vaatziekten bij vrouwen over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien,’ zegt directeur Jannet Vaessen van WOMEN Inc., een netwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken.  ‘Wij zijn dan ook verheugd over het goede nieuws dat het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gestart is na jarenlange inzet van de Alliantie Gender & Gezondheid om in genderspecifiek onderzoek te investeren.’

Kennis aanvullen

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zegt de kennisachterstand rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk in te willen halen om het ziektebeeld eerder te kunnen herkennen en de zorg te verbeteren. Het is de bedoeling dat met de onderzoeksresultaten ontbrekende kennis van artsen en onderzoekers wordt aangevuld.

Reageer op dit artikel