nieuws

Maaltijd-box voor hartpatiënten LUMC

Voedingswetenschap

Maaltijd-box voor hartpatiënten LUMC

LUMC gaat patiënten die een hartinfarct hadden, helpen met een gezonder voedingspatroon. Een geselecteerde groep patiënten krijgt van het ziekenhuis een Allerhande Box van Albert Heijn. Het LUMC onderzoekt of dit bijdraagt aan het voorkomen van herhaling van een hartinfarct of verder ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De maaltijdbox is bedoeld voor patiënten die gemotiveerd zijn om een gezonder voedings- en leefstijlpatroon te gaan volgen. Ze krijgen voor drie weken een Allerhande-box aangeboden.

Zelf leefstijl verbeteren

Het LUMC verwacht dat de box helpt bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Door de patiënt in stappen te leren gezonder te eten, hoopt het LUMC dat enerzijds de levensstijl verbetert en anderzijds dat de zorgkosten omlaag gaan.

Zout

Opvallend is wel dat LUMC heeft gekozen voor de maaltijd box van Albert Heijn, omdat de inhoud ook producten kan bevatten met relatief veel zout, zoals sauzen of bepaalde vleessoorten. Op de vraag waarom het LUMC niet direct kiest voor de gezondste keuze wat zout betreft, antwoordt het LUMC: ‘Bij eventuele voortzetting van dit project na de pilot, zullen Albert Heijn en het Hart Long Centrum Leiden kijken naar de mogelijkheden voor de samenstelling van een maaltijd-box, specifiek afgestemd op hartinfarct patiënten’. 

Value Based Healthcare

Het LUMC-project sluit aan op de zogenoemde Value Based Healthcare, een nieuw zorgsysteem dat kijkt naar hoe de beste resultaten te behalen vallen tegen de laagste kosten. Dat de patiënt middelen krijgt om zelf zijn leefstijl te verbeteren en zo zorgkosten te verlagen is een van de voorbeelden van dit systeem. 

Reageer op dit artikel