nieuws

‘Groene kiwi’s voor een betere spijsvertering’ (video)

Voedingswetenschap

‘Groene kiwi’s voor een betere spijsvertering’ (video)

Van groene kiwi’s is al bewezen dat ze rijk zijn aan vezel en vitamine C. Ook in gele kiwi’s zitten veel nutriënten en ze bevatten ongeveer drie keer zoveel vitamine C als een doorsnee sinaasappel. De verenigde kiwitelers van Zespri, ruim 2500 bedrijven, hopen volgend jaar een nieuwe claim aan hun vruchten te kunnen toevoegen, namelijk dat de groene vruchten een bijdrage leveren aan een normale darmfunctie en een gezondere spijsvertering.

In Australië en Nieuw-Zeeland mag deze gezondheidsclaim al gevoerd worden. Voor het gebruik van uitgebreider gezondheidsclaims voor kiwi’s op de Europese markt is een verdere onderbouwing nodig voor de Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA.

Klinische trials

Er lopen op dit moment drie klinische onderzoeken naar het effect van groene kiwi op darmgezondheid die vanuit Zespri zijn geïnitieerd, in Italië, Japan en Nieuw-Zeeland. Ze zijn erop gericht uit te vinden of groene kiwi’s de darmfunctie verbeteren en leiden tot een betere (frequentere) stoelgang. De onderzoeken gebeuren bij patiënten met constipatie, IBS (ontstoken-darmsyndroom) en gezonde proefpersonen (controlegroep).

Eerste uitkomsten

‘De eerste uitkomsten van het onderzoek dat in Nieuw-Zeeland is gedaan, laten zien dat de dagelijkse consumptie van twee groene kiwi’s de darmperistaltiek vergroot bij mensen met constipatie’, licht Juliet Ansell toe, die verantwoordelijk is voor de innovatie op het gebied van voeding en gezondheid bij Zespri. ‘Voor het maken van een gezondheidsclaim op producten voor mensen met constipatie moet de stoelgang minstens met 1,5 keer per week stijgen. Wij zien dat de frequentie omhoog gaat naar 1,9 keer. Daarnaast zien we dat de proefpersonen die dagelijks kiwi’s aten minder last krijgen van pijn in de buik. Het lijkt erop dat de kwaliteit van leven vooruit gaat.’

Video

De resultaten van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van kiwi’s werden gepresenteerd tijdens het eerste Benelux Seminar Kiwifruit and Health dat Zespri afgelopen week in Antwerpen hield. Tijdens de bijeenkomst vertelde Véronique Parmentier (video), Global Marketing Manager van Zespri, welke gezondheidsvoordelen van kiwi’s haar bedrijf wil promoten en welke nieuwe gezondheidsclaim Zespri op groene kiwi’s zou willen gaan maken.

Reageer op dit artikel