nieuws

Verschillende darmflora bij obesen of jongeren met gezond gewicht

Voedingswetenschap

Verschillende darmflora bij obesen of jongeren met gezond gewicht

Jongeren met obesitas hebben een andere samenstelling van hun darmflora dan leeftijdsgenoten die een gezond gewicht hebben, zo meldt een nieuw onderzoek dat afgelopen week is gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Het is de eerste studie waarin het verband is gelegd tussen darmflora en vetverdeling in kinderen en jongeren. Aan de studie werkten onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten.

De resultaten laten zien dat jongeren met obesitas een andere samenstelling in hun darmflora hebben dan jongeren met een gezond gewicht. Dit suggereert dat doelgerichte aanpassingen op de menselijke darmflora kunnen worden ontwikkeld. Wellicht kan via deze weg in de toekomst obesitas in een vroeg  stadium worden behandeld of zelfs worden voorkomen, zo denken de onderzoekers.

MRI-scan voor vetverdeling

De wetenschappers onderzochten de darmflora van 84 kinderen en jongeren tussen de 7 en 20 jaar. Van de deelnemers hadden 35 morbide obesitas, 27 hadden obesitas, zeven deelnemers hadden overgewicht en 15 hadden een normaal gewicht. De deelnemers ondergingen een MRI-scan voor het meten van de verdeling van vet in hun lichaam. Ook werden bloedmonsters afgenomen en moesten ze drie dagen een eetdagboek bijhouden.

Koolhydraten beter verteerd

De onderzoekers vonden in totaal acht microbiële stammen in de darmflora die in verband werden gebracht met de hoeveelheid vet in het lichaam. De darmflora in de obese deelnemers leek efficiënter koolhydraten te verteren dan de darmflora van de deelnemers met normaal gewicht.

Korte vetzuren

Ook bleken de deelnemers met obesitas hogere niveaus van korte keten vetzuren in hun bloed te hebben dan deelnemers met een normaal gewicht. Deze korte keten vetzuren, die worden geproduceerd door bepaalde stammen in de darmen, zijn door de onderzoekers in verband gebracht met de productie van vet in de lever. Dit kan zich vervolgens ophopen in vetweefsel. Kinderen en jongeren met zo’n samenstelling van de darmflora lopen op de lange termijn het risico op het ontwikkelen van obesitas.

Reageer op dit artikel