nieuws

‘Een ei per dag verlaagt kans op beroerte’

Voedingswetenschap

‘Een ei per dag verlaagt kans op beroerte’

Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen cholesterol uit eieren en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit een studie naar ei-consumptie en het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten of een beroerte blijkt dat het eten van eieren het risico hierop niet verhoogt. De studie is gepubliceerd in de Journal of the American College of Nutrition.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat er geen verhoogd risico aanwezig is voor hart- en vaatziekten op basis van dagelijkse consumptie van een eieren. Daarbij geven ze aan dat de inname van maximaal één ei per dag kan worden geassocieerd met een verlaagd risico op een beroerte.

Meta-analyse

De studie bestond uit twee meta-analyses waarin verschillende cohortstudies zijn meegenomen. Eén meta-analyse betrof zeven onderzoeken naar de consumptie van eieren en de relatie tot het krijgen van een beroerte. In deze analyse waren totaal ongeveer 308.000 deelnemers meegenomen. De tweede meta-analyse bevatte zeven onderzoeken naar de ei-consumptie in relatie tot het krijgen van hart- en vaatziekten. Hierin waren ongeveer 276.000 deelnemers meegenomen.

Kans op beroerte verlaagd

Door de onderzoekers werden de effecten van de consumptie van één ei per dag vergeleken met een consumptie van minder dan twee eieren per week. Volgens hen is de kans op het krijgen van een beroerte twaalf procent lager wanneer er één ei per dag wordt gegeten. Er werd in deze vergelijking geen verband gevonden voor het risico op hart- en vaatziekten.

Negatieve effecten verus positieve effecten

Eerder werd de consumptie van eieren afgeraden omdat deze veel ongezond (LDL-)cholesterol zou bevatten. De meta-analyse laat echter zien dat er geen verband is tussen de consumptie van eieren en het risico op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers lijkt het er op dat de negatieve effecten van LDL-cholesterol worden opgeheven door de positieve effecten van het HDL-cholesterol dat de eieren ook bevatten.  

Reageer op dit artikel