nieuws

Prediabetes beschadigt bloedvaten

Voedingswetenschap

Prediabetes beschadigt bloedvaten

Niet alleen diabetes type 2 zelf kan leiden tot complicaties aan bijvoorbeeld hart en hersenen, maar ook prediabetes berokkend gezondheidsschade. In dit voorstadium kunnen kleine bloedvaten beschadigd raken.

Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ in een grootschalig onderzoek in het kader van De Maastricht Studie. Het onderzoek is verschenen in Circulation, het meest vooraanstaande blad op het gebied van hart- en vaatziekten.

Schade aan organen

Prediabetes leidt in het algemeen nooit tot klachten. Patiënten hebben niets door, terwijl er ondertussen wel schade wordt aangericht in het lichaam, in eerste instantie aan de kleine bloedvaten.

Het gevolg van de schade aan kleine bloedvaten is dat organen minder bloed (en daarmee zuurstof en voeding) krijgen en niet meer optimaal kunnen functioneren.

Ontwikkelen diabetes

De onderzoekers stelden vast dat dit effect in het gehele lichaam plaatsvindt. Ze hebben onder duizenden deelnemers in de regio Maastricht/Heuvelland metingen gedaan aan de kleine bloedvaten, de microcirculatie, in de huid en in het netvlies. In beide gevallen vonden de wetenschappers dezelfde schade aan kleine bloedvaten. Die verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Prediabetes onder controlegroep

Bij het onderzoek waren zowel diabetespatiënten als een controlegroep betrokken. De laatste was dwarsdoorsnede van de bevolking.

Van de controlegroep blijkt 21 procent prediabetes te hebben. Metingen van de microcirculatie vinden over het algemeen zeer zelden plaats, omdat het erg moeilijk is uit te voeren en veel tijd kost.

Reageer op dit artikel