nieuws

‘Dagelijks peutermelk: minder tekorten aan vitamine D en ijzer’

Voedingswetenschap

‘Dagelijks peutermelk: minder tekorten aan vitamine D en ijzer’

Kinderen in de leeftijd van nul tot drie jaar die dagelijks peutermelk krijgen, hebben minder kans op een tekort aan vitamine D en ijzer dan kinderen die alleen koemelk krijgen. Onderzoek bij Nederlandse, Duitse en Engelse kinderen laat zien dat verrijkte voeding helpt om tekorten aan ijzer en vitamine D te voorkomen.

Het gerandomiseerde, dubbelblind gecontroleerde onderzoek vond plaats tussen 2012 en 2014. Er deden 318 kinderen aan mee, van wie 158 gedurende twintig weken peutermelk kregen en 160 een vergelijkbaar product op basis van koemelk. Ouders gaven de onderzoekers onder andere inzicht in de sociale, economische en medische status van hun kind en vulden voedselfrequentievragenlijsten in. De onderzoekers namen voorafgaand aan de interventie en na twintig weken een proef van de bloedwaarden. Ook keken ze op drie momenten in het onderzoek naar andere kenmerken, zoals lengte en gewicht.

Betere voedingsstatus
De resultaten laten zien dat jonge kinderen die gedurende een periode van twintig weken dagelijks peutermelk drinken hun ijzerwaarden behouden en hun vitamine D-waarden kunnen verbeteren. Kinderen die peutermelk dronken hadden 58 procent minder kans op een tekort aan ijzer en 78 procent had minder kans op een tekort aan Vitamine D in vergelijking met de kinderen in de controlegroep.

Nederlandse kinderen
In Nederland was het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in Den Haag in samenwerking met het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam en het VU Medisch Centrum in Amsterdam bij het onderzoek betrokken.

Marjolijn Akkermans, arts-onderzoeker bij het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in Den Haag: ‘De kracht van deze studie ligt in de grondige en gecontroleerde onderzoeksmethode, met een duidelijk gedefinieerde steekproef van gezonde, jonge kinderen uit West-Europa. We hebben de veranderingen in de hoeveelheid ijzer en Vitamine D gemeten door voor en na het voeden met verrijkt voedsel bloedmonsters af te nemen, wat zorgt voor zeer nauwkeurige resultaten.’

Beperkingen
Verder merken de onderzoekers op dat koemelk na de leeftijd van een jaar en het advies om vitamine D- supplementen aan peuters te geven, in de praktijk onvoldoende blijkt om tekorten in de ijzer- en  vitamine D-status te voorkomen. Ruurd van Elburg, Chief Scientific Officer voor Nutricia Research en kinderarts: ‘Het is essentieel dat we andere manieren verkennen om te voorkomen dat er tekorten aan voedingsstoffen bij jonge kinderen ontstaan. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, moeten we doorgaan met het onderzoeken van de invloed van verrijkte voeding, waaronder peutermelk, bij de aanpak van tekorten aan voedingsstoffen.’

WHO
De WHO stelt dat ijzer en Vitamine D-tekort de meest voorkomende micronutriëntendeficiënties zijn onder jonge kinderen. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium, de groei van het lichaam en voor de ontwikkeling van normale botten. IJzer draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en de cognitieve vermogens van jonge kinderen.

Voedingscentrum
Zowel het Voedingscentrum als de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) vinden in het onderzoek geen aanleiding de aanbevelingen voor jonge kinderen aan te passen. Ze benadrukken dat de ouders moeten zorgen voor een gevarieerde voeding met voldoende groente voor hun kroost. Volgens Koen Joosten van de NVK is een vitamine D-tekort goed op te lossen met vitamine D-druppels. Volgens hem krijgen kinderen te veel koolhydraten binnen en te weinig groente en fruit dat mede zorgt voor een ijzertekort. Hij ziet peutermelk wel als een van de mogelijke oplossingen. 

Het onderzoek werd gefinancierd en is mede uitgevoerd door Nutricia Research, de wereldwijde onderzoek- en ontwikkelingstak van Danone Nutricia Early Life Nutrition. Het is in de eerste week van januari gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Reageer op dit artikel