nieuws

Verband vitamine D-tekort en metabool syndroom

Voedingswetenschap

Verband vitamine D-tekort en metabool syndroom

Een onderzoeksteam van verschillende universiteiten in China, Japan en de Verenigde Staten heeft mogelijk een verband gevonden tussen vitamine D-tekort en het ontstaan van het metabool syndroom.

Volgens het onderzoeksteam is een voedingspatroon dat veel vet bevat op zichzelf niet genoeg voor het ontstaan van het metabool syndroom, maar zou er ook een tekort aan vitamine D voor nodig moeten zijn.

Muizen

De wetenschappers voerden het onderzoek uit op vier groepen van elk twintig muizen:  

  1. Een controlegroep met een tekort aan vitamine D maar met een normaal dieet
  2. Een controlegroep met normale hoeveelheden vitamine D in het bloed en met een normaal dieet,
  3. Een groep met een dieet hoog in vet en suppletie van vitamine D
  4. Een groep met een dieet hoog in vet maar zonder vitamine D suppletie.

De onderzoekers kwamen erachter dat er een combinatie van een dieet hoog in vet en een tekort aan vitamine D nodig was voor het metabool syndroom zich ontwikkelde in de muizen.

Metabool syndroom

Het metabool  syndroom komt voor onder ongeveer een kwart van de wereldbevolking . Klassieke symptomen zijn overgewicht rond de taille. Ook hebben mensen daarbij vaak last van hoge bloedsuikerspiegels, hoge bloeddruk of hoge cholesterolwaarden. Een vette lever is tevens een veelvoorkomend verschijnsel bij het metabool syndroom.

Vitamine D

De onderzoekers maakten belangrijke vooruitgang bij het begrijpen van de oorzakelijke rol van vitamine D en het ontstaan van het metabool syndroom.

Professor Stephan Pandol  van Cedars-Sanai Medical Center in de Verenigde Staten: “Voldoende vitamine D uit de voeding kan gedeeltelijk maar significant het metabool syndroom bij muizen tegenwerken, zelfs bij een dieet dat veel vet bevat. De hoeveelheden vitamine D die voor de muizen zijn gebruikt, zijn gelijkwaardig aan de aanbevelingen voor mensen.“

Meer onderzoek

De onderzoekers zijn optimistisch dat bij onderzoek in mensen de bevindingen uit de studie kunnen worden bevestigd. Er wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van een klinisch onderzoek om het verband tussen een vitamine D-tekort, een onbalans in darmbacteriën en het metabool syndroom te aan te tonen.

Zonnen en suppleren

Als deze bevindingen na onderzoek met mensen kunnen worden bevestigd, zouden meer zonuren en het suppleren van vitamine D uitkomsten kunnen zijn om het risico op het krijgen van het metabool syndroom te verkleinen.

Reageer op dit artikel