nieuws

Proefdieronderzoek: diabetes voorkomen met vitamine B6-variant

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: diabetes voorkomen met vitamine B6-variant

Een variant op vitamine B6, pyridoxamine, kan in de toekomst wellicht een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat zeggen onderzoekers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van een studie bij onder andere muizen.

De muizen hadden na een hoog-vet-dieet obesitas ontwikkeld en kregen vervolgens via het drinkwater pyridoxamine toegediend. De muizen werden minder dik en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte veranderden in positieve zin. Ook werden de muizen gevoeliger voor insuline. Inmiddels is een klinisch onderzoek gestart om de werking van pyridoxamine bij de mens te onderzoeken. 120 personen met pre-diabetes, de voorloper van diabetes type 2, doen aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoekers zullen de resultaten hiervan echter nog ettelijke jaren op zich laten wachten.

Promotie
Het onderzoek naar de effecten van pyridoxamine werd uitgevoerd door Dionne Maessen die op 17 februari promoveerde aan de Universiteit Maastricht. De promotoren van Maessen, de hoogleraren Coen Stehouwer en Casper Schalkwijk, doen al jaren onderzoek naar oorzaken van diabetes type 2. Hun researchgroep richt zich onder meer op het aanpakken van versuikerde eiwitten, Advanced Glycation End Products (AGE’s).

Schade aan weefsel
Versuikerde eiwitten leiden tot verstijving van de vaatwanden, aderverkalking, hartfalen en slijtage van de hartspier. Daar komt nog eens bij dat de vaatstijfheid onherstelbare schade aan nieren, ogen en zenuwen tot gevolg heeft. De nu onderzochte stof, de vitamine B6-variant pyridoxamine, blijkt de voorlopers van deze versuikerde eiwitten of AGE’s onschadelijk te maken. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk en zal nader onderzocht moeten worden. Naast het gunstige effect van pyridoxamine op de insulinegevoeligheid en de vaatfunctie blijkt deze vitamine-B6-variant dus ook tot gewichtsreductie te leiden.   

B6-variant
Pyridoxamine komt van nature voor in vis, kip, noten en sommige vruchten en groenten. Het is echter nauwelijks mogelijk voldoende van deze vitamine-B-variant binnen te krijgen via de voeding. De onderzoekers gebruiken voor het klinisch onderzoek pyridoxamine in pilvorm. De bevindingen met betrekking tot de effecten van pyridoxamine bij overgewicht en obesitas zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

Reageer op dit artikel