nieuws

Studente wint met concept makkelijker eetbaar vlees

Voedingswetenschap

Studente wint met concept makkelijker eetbaar vlees

De winnaar van de negende editie van de HAS Food Experience 2017, Eveline van Dam, pakt een onderschat maatschappelijk probleem aan. Zo is de conclusie van de jury van het evenement. Ze speelt met haar concept Provito in op kauw- en slikproblemen bij mensen: ze maakt vlees makkelijk eetbaar.

De HAS Food Experience vindt jaarlijks plaats op de HAS Hogeschool Den Bosch. Het is bedoeld om innovatie binnen de voedingsketen te stimuleren. Werk van studenten wordt gekoppeld aan mogelijkheden binnen de voedingsindustrie. Dit jaar presenteerden 165 vierdejaars studenten van verschillende studierichtingen de door hen ontwikkelde producten. De jury koos Provito van Van Dam, van de studierichting Food Innovation als winnaar.

 

Provito

Volgens de jury brengt het winnende concept van de 22-jarige studente gemakkelijk verteerbaar vlees op het bord van mensen met kauw en slikproblemen. Opvallend is dat het product nog als vlees herkenbaar is, wat in het huidige aanbod vaak niet het geval is. Vaak staat gemalen of gepureerd vlees bij ernstige dysfagie en kauwproblemen op het menu, wat de aantrekkelijkheid van de maaltijd niet ten goede komt. ‘Het vlees behoudt zijn vorm, alleen de structuur verandert’, licht de winnares toe. ‘Dit merk je pas in de mond. Een marinade zorgt voor de afbraak van het bindweefsel, wat het vlees zacht maakt.’

 

Groeiende behoefte

Makkelijker eetbaar vlees biedt een oplossing voor een brede groep patiënten. Bij dysfagie en kauwproblemen door spierzwakte, ALS, aandoeningen aan keel en slokdarm, schildklierproblemen of na een hersenbloeding of beroerte. Ook voor ouderen met een verstandelijke beperking biedt dit concept mogelijkheden. Deze groep groeit door de combinatie van algemene vergrijzing en minder vroege sterfte door verbeterde medische zorg.

 

 

Vernieuwende aardappelpuree

De vierdejaars studente Food Innovation viel drie keer in de prijzen: twee keer met Provito en éénmaal met de groepsopdracht met het project ‘Purée’. Dit is een nieuw product voor de verslijn van een aardappelbedrijf om het stoffige imago van aardappelpuree op te krikken. De aardappel wordt met schil verwerkt voor de mineralen en vezels. Bovendien is het verrijkt met ‘wereldse smaken’, wat bij de huidige tijd past en het aantrekkelijk maakt voor de hedendaagse consument, aldus de winnares tijdens een interview.

 

Prijzenregen

Behalve Eveline van Dam vielen ook andere studenten in de prijzen. Tijdens de Has Food Experience reikte de jury, die bestond uit vier HAS-lectoren,  negen FoodManship Awards en vier vakjuryprijzen uit. Ze kozen uit 106 gepresenteerde projecten. Tevens werden vier talent awards uitgereikt door afgevaardigden van bedrijven welke de studenten zullen helpen hun project te realiseren. De publieksprijs ging naar het concept Stay van Alicia Peters. Dit verpakkingsconcept voor een zakje eenkopsthee gaat lekken tegen.

 

Recordaantal bezoekers

De negende editie HAS Food Experience had dit jaar een recordaantal bezoekers: zo’n 1500 professionals, alumni, docenten, studenten en ouders bezochten de bijeenkomst die wordt gefinancierd door veertig sponsoren. ‘Er komt geen potje onderwijsgeld bij kijken’, aldus Mary van Hoek-Hendriks, eindverantwoordelijke voor de organisatie van de HAS Food Experience.

 

 

Reageer op dit artikel