nieuws

Synbioticum werkt sterk cholesterolverlagend

Voedingswetenschap

Synbioticum werkt sterk cholesterolverlagend

Het probioticum Lactobacillus plantarum verlaagt de bloeddruk met 5% en LDL-cholesterol tot 14% en verhoogt het HDL-cholesterol met 7%. In combinatie met een darmflora regulerende stof wordt het cholesterolverlagend effect zelfs verdrievoudigd.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Reading (VK). De onderzoekers en de leverancier van het probioticum OptiBiotix presenteerden beide uitkomsten op Probiota 2017, het toonaangevende evenement voor de wereldwijde pre- en probiotica  en microbiota georiënteerde industrie.

Dubbelblind onderzoek

Het gunstige effect van dit probioticum is aangetoond door professor Gibson (hoofd voedingsmicrobiologie aan de universiteit van Reading) met parallel, dubbelblind, placebo-gecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek, uitgevoerd onder vijftig gezonde volwassenen met lichte hypercholesterolemie.

 

Bestrijder hart- en vaatziekten

Het probioticum Lactobacillus plantarum(LP-LDL) van de firma OptiBiotix blijkt bacteriën te bevatten die zowel bloeddruk- als cholesterolverlagende effecten vertonen. Het combineren van dit probioticum met een darmflora reguleerder (microbiome modulator) bevordert, als synbioticum, selectief de groei en biologische activiteit van het probioticum in het microbioom, toont onderzoeker Bob Rastall (Hoofd Voedingswetenschappen aan de universiteit van Reading) aan.

Hij toont hiermee voor het eerst aan dat een synbioticum de productie en functie van een specifieke bacteriestam in het microbioom kan verbeteren.

 

Steeds meer aandacht darmflora

De oprichter van OptiBiotix, Stephen O’Hara, vertelde tijdens de presentatie dat de aandacht voor het belang van een gezonde darmflora groeit in de gezondheidszorg.

 

‘Wetenschappers hebben bijvoorbeeld inmiddels de mogelijkheden om het menselijk microbioom zodanig te beïnvloeden dat daarmee veel van de huidige chronische ziektes te voorkomen en te behandelen zijn’, zo stelt O’Hara.

Reageer op dit artikel