nieuws

‘Vierge olijfolie gunstig voor hart en vaten’

Voedingswetenschap

‘Vierge olijfolie gunstig voor hart en vaten’

Een mediterraan dieet rijk aan vierge olijfolie kan de beschermende functie van HDL-cholesterol op het hart- en vaatstelsel verbeteren. Dit blijkt uit een vergelijking tussen verschillende typen van het mediterraan dieet, uitgevoerd door onderzoeker Montserrat Fitó van het Medisch onderzoeksinstituut van het Del Mar ziekenhuis in Barcelona.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association. Grote hoeveelheden LDL-cholesterol (low density lipoprotein) en triglyceriden in het bloed worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol (high density lipoprotein) is daarentegen geassocieerd met een lager risico op deze ziektelast omdat deze lipoproteïnen onder andere helpen een teveel aan cholesterol te elimineren.

 

Drie diëten

Het onderzoeksteam van Fitó selecteerde voor dit onderzoek 296 mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten, de populatie van de PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) studie. Aan het begin en aan het eind van de studie werd bloed van hen afgenomen. De deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 66, zijn willekeurig ingedeeld over de drie toegepaste diëten: een traditioneel mediterraan dieet verrijkt met dagelijkse 4 eetlepels vierge olijfolie (n=100), een traditioneel mediterraan dieet aangevuld met dagelijks een handvol noten (n=100) en een controledieet (n=96) eveneens afgeleid van het mediterrane dieet, maar zonder extra olijfolie of noten.

De eerste twee mediterrane diëten bevatten, naast voldoende fruit, groente, peulvruchten en volkoren graanproducten zoals in alle mediterrane diëten, ook vis en gevogelte.

Het controledieet bevatte, anders dan de twee mediterrane diëten, minder rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen, volvette zuivel en zoetigheden.

 

Controledieet scoort goed

Opvallend was dat alleen het controledieet zorgde voor een reductie van het totale cholesterol en specifiek het LDL-cholesterol. Geen van de drie diëten deed de HDL-niveaus significant toenemen, maar beide mediterrane diëten met extra noten of olijfolie verbeterden wel de functie van HDL in het bloed. In het onderzoek werd gekeken naar de anti-oxidatieve eigenschappen van HDL, de afname van cholesterolverestering (veresterd cholesterol is ongunstig voor hart en vaten) en het terugbrengen van het cholesteroltransport (‘cholesterol efflux capacity’).

Dit effect was groter in de groep die dagelijks meer vierge olijfolie kreeg. Het volgen van een mediterraan dieet rijk aan vierge olijfolie kan de cardiovasculaire gezondheid beschermen door de functies van HDL te ondersteunen. Dit staat los van de hoeveelheid HDL (het zogenoemde goede cholesterol).

 

Onverwacht effect

De onderzoekers zijn verrast met de bevinding dat het controledieet, extra rijk aan fruit en groenten, een negatieve impact bleek te hebben op de ontstekkingsremmende eigenschap van HDL-cholesterol. Een daling in deze eigenschap wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten. De deelnemers die de andere twee mediterrane diëten volgden, vertoonden geen afname in deze belangrijke eigenschap, schreven de onderzoekers.

Reageer op dit artikel