nieuws

Sterk bewijs associatie obesitas en elf kankertypen

Voedingswetenschap

Sterk bewijs associatie obesitas en elf kankertypen

Uit een review in het British Medical Journal blijkt dat de associatie tussen obesitas en elf veelvoorkomende vormen van kanker sterk onderbouwd is. Het doel van de review was het evalueren van de kracht en validiteit van het bewijs voor de associatie tussen adipositas en de ontwikkeling van of mortaliteit van kanker.

Betrokken waren een Brits kankercentrum, de universiteit van Lancaster, Imperial College Londen, de Griekse universiteit van Ioanna en een kankeronderzoekscentrum in Lyon.

 

Spijsverteringsorganen

De review bevat onderzoeken die betrekking hebben op de relatie van BMI met het risico op slokdarm-, beenmerg-, alvleesklier-, nier-, colon- en endeldarm- (bij mannen), galblaas-, galweg- en baarmoederhalskanker (premenopauzale vrouwen). De sterkst bewezen associaties van obesitas en kanker die de onderzoekers vonden, hebben betrekking op de spijsverteringsorganen en op hormoongerelateerde tumoren.

 

Onvoldoende bewijs

‘Er zijn aanwijzingen dat obesitas ook aan andere kankersoorten gerelateerd kan worden, maar deze relaties zijn nog onzeker omdat de kwaliteit van bewijs niet sterk is’, aldus de onderzoekers.

 

Statistisch significant en unbiased

Dertien procent van de gevonden relaties tussen obesitas en kankersoorten gevonden in 95 onderzoeken ‘werd ondersteund door voldoende sterk bewijs: de resultaten zijn statistisch significant en unbiased’. De overige 83% is beoordeeld als zeer suggestief (18%), suggestief (18%), zwak onderbouwd (20%) en 25% toonde geen bewijs van een relatie.

 

Uiteenlopende verbanden

Het risico op het ontwikkelen van kanker per vijf kilogram lichaamsgewicht liep van 9% voor endeldarmkanker bij mannen tot 56% voor galblaas- of galwegkanker. Risico op postmenopauzale borstkanker bij vrouwen die nooit hormoonvervangende therapie (HRT) hadden, nam toe met 11% per vijf kilogram gewichtstoename. Risico op baarmoederhalskanker steeg met 21% voor elke 0,1 toename in taille-heupratio.

 

Vijf extra associaties werden onderbouwd met sterke bewijskracht in studies waarin obesitasmarkers werden gemeten. Deze associaties omvatten: gewichtstoename en het risico op endeldarmkanker, BMI met het risico op galblaas-, maagingang- en eierstokkanker en sterfte door multipel myeloom (de ziekte van Kahler).

 

Rol weggelegd eerstelijnszorg

Gegeven de kritische rol van de gezondheidszorg in de preventie en aanpak van obesitas kunnen artsen, met name eerstelijns zorg, een belangrijke kracht vormen om de ziektelast van obesitas gerelateerde kankersoorten te verlagen’, concluderen onderzoekers Yikyung Park en Graham Colditz van de Washington University School of Medicine over de verschenen review.

Reageer op dit artikel