nieuws

‘Vitamine D- en calciumsuppletie helpen niet bij preventie kanker’

Voedingswetenschap

‘Vitamine D- en calciumsuppletie helpen niet bij preventie kanker’

Suppletie van vitamine D3 en calcium onder gezonde postmenopauzale vrouwen resulteert niet in een significant lager risico op kanker na vier jaar.

Dat blijkt uit placebo-gecontroleerd onderzoek door onderzoekers aan drie Amerikaanse universiteiten: Creighton University College of Nursing, University of San Diego en University of Texas.

 

Volgens de website Nederlandse kankerregistratie kregen ruim 108.000 Nederlanders in 2016 de diagnose kanker. Volgens de onderzoekers is er bewijs dat door een lage vitamine D3-status het risico op kanker zou kunnen toenemen.

 

Placebo-gecontroleerd onderzoek

Joan Lappe, diëtist aan de Creighton University College of Nursing and Medicine in Omaha (Nebraska) en haar collega’s vonden 2.303 gezonde postmenopauzale vrouwen van 55 jaar of ouder bereid mee te werken aan hun placebo-gecontroleerd onderzoek naar de rol van vitamine D bij de preventie van kanker.

 

De interventiegroep (n=1.156) kreeg voor vier jaar dagelijks 50 µg (microgram) vitamine D3 en 1.500 mg calcium toegediend. De controlegroep bestond uit 1.147 deelnemers.

 

1,7% minder diagnoses

De onderzoekers brachten de diagnose van alle soorten kanker onder de deelnemers in kaart. Een nieuwe diagnose voor kanker werd bij 109 deelnemers geconstateerd. Dit betrof 3,9 procent van de vitamine- en calciumgroep en 5,6 procent van de placebogroep met een verschil van 1,7 procent.

 

Voor de incidentie van borstkanker werd geen significant verschil gevonden tussen de twee groepen.

 

Nierstenen en verhoogd calcium

Mogelijke verstorende factoren binnen het onderzoek zijn de aanwezigheid van nierstenen (zestien deelnemers in de interventiegroep en tien in de placebogroep) en verhoogde calciumwaarden (zes in de interventiegroep en twee in de placebogroep).

 

Representativiteit

De onderzoekers noemen in hun discussie de volgende verklaring op voor het ontbreken van significante verschillen tussen de groepen. De placebogroep heeft een hoger gemiddeld zogenaamd serum 25-hydroxyvitamine D in het lichaam, vergeleken met de Amerikaanse populatie.

 

Verder onderzoek is nodig om de rol van vitamine D3 in kankerpreventie kracht bij te kunnen zetten.

Reageer op dit artikel