nieuws

Vitamine E en omega-3 essentieel bij aanpak inflammatoire longziekten

Voedingswetenschap

Vitamine E en omega-3 essentieel bij aanpak inflammatoire longziekten

Omega 3-vetzuren en vitamine E blijken erg belangrijk bij de aanpak van een aantal toenemende chronische ontstekingsziekten in de longen, zoals astma, COPD en de auto-immuunziekte sarcoïdose (een ziekte waarbij door onbekende oorzaak ontstekingen ontstaan). Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht.

Het belang van deze twee voedingsstoffen komt voort uit omvangrijk literatuuronderzoek (gebaseerd op meer dan 1200 artikelen) en publiceerde voedingswetenschapper aan de Universiteit Maastricht Alie de Boer onlangs in International Journal of Food Sciences and Nutrition.

 

‘Het is al bekend dat bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld antioxidanten uit groenten en fruit, ontstekingen kunnen tegengaan, maar steeds meer blijkt dat het om de juiste balans gaat’, zegt De Boer. ‘Voor de patiëntengroep met inflammatoire longziekten lijkt het dan ook verstandig iets meer van vitamine E en omega 3-vetzuren te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.’

 

Resistentie medicatie

De Boer: ‘Het medicijngebruik in deze almaar groeiende patiëntengroep is vaak intensief en langdurig. Gevolg is dat patiënten resistentie opbouwen en last krijgen van bijwerkingen. De inzet van voedingsstoffen of supplementen in combinatie met de juiste medicatie zou een enorme stap voorwaarts zijn. Hier liggen kansen.’

 

Voeding in plaats van medicatie

De Boer weet dat patiënten die langdurig medicijnen moeten innemen daar op den duur resistentie tegen opbouwen. Ze baseert dit op ervaringen van ziekenhuisapotheken die zij sprak. Daardoor moet de dosis telkens verhoogd worden, met alle bijwerkingen van dien.

 

De voedingswetenschapper is er stellig van overtuigd dat voeding hier een rol kan spelen en bijna als een medicijn klachten zou kunnen verhelpen.

 

Omvangrijk literatuuronderzoek

Om te laten zien dat voeding een rol kan spelen bij chronische ontstekingsziekten, bestudeerde ze meer dan 1200 artikelen over dit onderwerp. Uiteindelijk bleven daarvan ruim 160 artikelen over die het effect aantoonden van specifieke voedingscomponenten.

 

Dubbel effect

De Boer zocht in de literatuur niet alleen naar onderzoeken die het effect van deze voedingsstoffen op ontstekingen bestudeerden, maar ook naar onderzoeken die een effect op de daadwerkelijke longfunctie wilden aantonen. Omega 3-vetzuren en vitamine E leken zowel de ontsteking tegen te gaan als de longfunctie te verbeteren.

Reageer op dit artikel