nieuws

Goede darmbacteriën gestimuleerd door voedingsvezel

Voedingswetenschap

Goede darmbacteriën gestimuleerd door voedingsvezel

De toediening van een specifiek prebioticum (een niet-verteerbare voedingsvezel) zorgt voor een aanzienlijke toename van het aantal bifidobacteriën in het maagdarmstelsel van mensen met overgewicht. Dat vonden wetenschappers van het Maastricht UMC+.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology. Het onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ is een samenwerking met Wageningen University binnen het Top Institute for Food and Nutrition (TIFN).

De Maastrichtse onderzoekers analyseerden 44 mensen met obesitas. Een deel van deze 44 kreeg twaalf weken lang een prebioticum, als supplement naast de dagelijkse voeding.

 

Galacto-oligosachariden

De prebiotica die centraal staan in het Maastrichtse onderzoek zijn zogeheten galacto-oligosachariden die onder meer in babyvoeding worden gebruikt.

Voor het onderzoek kregen 21 obese mannen en vrouwen, twaalf weken lang, vijftien gram van deze voedingsvezel als supplement bovenop hun normale voedingspatroon.

 

Toename bifidobacteriën

Het effect werd vergeleken met een andere groep die dagelijks een vergelijkbare hoeveelheid placebo als aanvulling kreeg. Het resultaat: een vijfvoudige toename van bifidobacteriën door toediening van galacto-oligosachariden.

De insulinegevoeligheid, verschillende ontstekingsfactoren en de energiestofwisseling bleven echter onveranderd.

 

Geen invloed bloedglucosespiegel

Hoewel het aantal gunstige bifidobacteriën toenam, bleek er geen herstel van de ontregelde glucosestofwisseling waarneembaar.

Meer nodig voor herstel

Bij mensen met obesitas is de glucosestofwisseling verstoord. De toename van bifidobacteriën is volgens betrokken onderzoeker Emanuel Canfora in principe een gunstig teken, maar er is meer nodig voor het herstellen van de stofwisseling.

Canfora: ‘Hoewel we in deze studie zagen dat de bacteriesamenstelling in het maagdarmstelsel door galacto-oligosachariden positief werd beïnvloed, zagen we geen verandering in ontstekingsfactoren en insulinegevoeligheid, bekende risicofactoren voor diabetes.

‘Mogelijk zijn de effecten op de suikerstofwisseling bij gezonde mensen zonder tekenen van prediabetes groter’, aldus Canfora.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek moet uiteindelijk uitwijzen hoe prebiotica zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden, zowel bij mensen met obesitas en prediabetes als bij gezonde mensen.

Reageer op dit artikel