nieuws

Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden

Voedingswetenschap

Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden

Longpuffers of andere inhalatiemedicatie met daarin corticosteroïden lijkt bij volwassenen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Het sterkste verband is gemeten bij vrouwen. Als zij ontstekingsremmende puffers gebruiken is ook een verband met het metabool syndroom aangetoond.

Uit de studie van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen die inhalatiemedicatie gebruiken een grotere buikomvang hebben en een hogere BMI (bijna 1 punt verschil), dan niet-gebruikers.

Ook de kans op het hebben van een verhoogde bloeddruk, hogere bloedsuikerwaarden, meer vetdeeltjes in het bloed en een minder goed cholesterol (die samen het metabool syndroom vormen) is vooral bij vrouwen hoger in deze studie.

 

Medicatiegebruik

Het is niet de bedoeling dat vrouwen hun medicatie nu links laten liggen, beklemtonen de onderzoekers van het Rotterdamse medisch centrum. ‘Deze bevindingen suggereren dat inhalatiecorticosteroïden mogelijk grotere effecten hebben op het lichaam dan eerder werd aangenomen,’ zegt arts-onderzoeker Mesut Savas van het Erasmus MC.

 

Bijwerkingen kennelijk ook in longen

Corticosteroïden worden veelvuldig gebruikt als ontstekingsremmers. De inhalatievormen hiervan worden vaak gebruikt bij de behandeling van astma en andere longziekten. Tot voor kort werd aangenomen dat corticosteroïden vooral bijwerkingen geven als ze worden geïnjecteerd of in tabletvorm worden geslikt (zoals prednison).

Nu vinden de onderzoekers dus sterke aanwijzingen dat corticosteroïden ook deze bijwerkingen geven als ze op beperkte plaatsen in het lichaam worden gebruikt, en dan met name in de longen.

 

Bevolkingsstudie Lifelines

Arts-onderzoeker Savas en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum deden onderzoek naar gebruik van corticosteroïden onder ruim 140.000 deelnemers aan de bevolkingsstudie Lifelines, die al vele jaren wordt uitgevoerd in het noorden van Nederland. Maar liefst één op de tien deelnemers gebruikte een geneesmiddel waarin corticosteroïden zijn verwerkt.

Reageer op dit artikel