nieuws

‘Multivitaminesuppletie deert niet bij preventie hart- en vaatziekten oudere’

Voedingswetenschap

‘Multivitaminesuppletie deert niet bij preventie hart- en vaatziekten oudere’

Een oudere die bij een slecht voedingspatroon extra vitaminen slikt, zorgt met deze suppletie niet voor een preventie van hart- en vaatziekten.

Dit blijkt uit een gerandomiseerde klinische trial aan de Amerikaanse universiteit Harvard Medical School Boston en het Karolinska Instituut in Stockholm.

Voor mannen van vijftig jaar of ouder is, ongeacht hun voedingspatroon, geen significant verschil gevonden voor een lager risico op hart- en vaatziekten door vitaminesupplementen in vergelijking met een groep die een placebo kreeg.

 

Slecht voedingspatroon

De onderzoekers zoomden in op deelnemers met minder gezonde voedingspatronen. Ook bij deze groep deelnemers werden geen gezondheidsvoordelen van multivitaminen gevonden.

 

Physicians Health Study II

Voor hun studie gebruikten de onderzoekers data van ‘The Physicians’ Health Study II’, een gerandomiseerde, grootschalige Amerikaanse follow-up studie over elf jaar.

 

De studie bestaat uit een populatie van 13.316 Amerikaanse artsen van vijftig jaar of ouder. Zij hebben food frequency questionnaires ingevuld.

 

‘Scherp blijven’

Volgens onderzoeker Howard Sesso van de Harvard Medical School wordt vaak verwacht dat mensen met een slecht voedingspatroon juist baat hebben bij het slikken van een multivitaminesupplement.

 

‘We vonden hiervoor echter geen bewijs’, aldus Sesso. ‘Gezien het omvangrijke gebruik van multivitaminepillen in de Verenigde Staten blijft het belangrijk naar de effecten ervan te kijken.’

Reageer op dit artikel