nieuws

Nieuwe voeding en supplementen nodig bij darmziekten

Voedingswetenschap

Nieuwe voeding en supplementen nodig bij darmziekten

Hoe kan voeding de kwaliteit van leven bij patiënten met Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vergroten? Zeven internationale partners gaan in een publiek-private samenwerking een antwoord zoeken op deze vraag.

Met de inzichten uit het onderzoek kunnen fabrikanten straks doelgericht, wetenschappelijk onderbouwde producten ontwikkelen voor groepen PDS-patiënten, aldus Coen Govers, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit.

 

De partners van de samenwerking willen over vier jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven bij PDS-patiënten substantieel verbetert.

 

Grote verschillen tussen patiënten

Artsen schrijven PDS-patiënten vaak medicijnen voor en geven dieet- en leefstijladvies. Behandelen is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt volgens Nicole de Wit, darmfysioloog en als onderzoeker verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research.

 

‘Er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling, qua leeftijd, leefstijl en vooral ook in de symptomen die ze rapporteren. Bovendien is de precieze oorzaak van de klachten bij PDS nog onduidelijk.’

 

Darm, immuunsysteem en microbiota

Binnen de samenwerking wordt onderzocht welke (combinaties van) voedingsmiddelen het meest effectief zijn en voor welke groepen PDS-patiënten. Ook wordt gekeken hoe ze ingrijpen in de darm, het immuunsysteem en de microbiota in de darm.

 

Bioactieve componenten uit melk

De onderzoekers werken met geavanceerde in vitro-modellen waarmee ze meer te weten willen komen over de mechanismen die spelen rond PDS. De meest kansrijke voedingscomponenten worden getest in een klinische studie met PDS patiënten. Behalve pre- en probiotica worden ook bioactieve componenten uit melk meegenomen in het onderzoek.

Reageer op dit artikel