nieuws

Nieuwe website rond ondervoeding: ‘Mam, wat zit je horloge los om je pols…’

Voedingswetenschap

Nieuwe website rond ondervoeding: ‘Mam, wat zit je horloge los om je pols…’

15 tot 30 procent van de thuiswonende ouderen in Nederland is ondervoed. Dat kan dus zomaar je eigen moeder zijn, of zelfs die gezellige ‘mollige’ buurvrouw. De Stuurgroep Ondervoeding heeft een nieuwe website in het leven geroepen die ouderen en hun omgeving helpt om ondervoeding te herkennen en aan te pakken.

Wat is ondervoeding, hoe herken je het, wat kun je eraan doen? Vanaf vandaag kunnen thuiswonende ouderen of personen uit hun naaste omgeving op de website zelf testen of er risicofactoren zijn voor ondervoeding. Behalve informatie over ondervoeding biedt de website Goed Gevoed Ouder worden informatie over goede voeding en alles wat daarmee samenhangt.

Minder spierkracht en conditie
‘Met de leeftijd stijgt het risico op ondervoeding. Het kan bij iedereen optreden, ook al is het lichaamsgewicht goed’, weten ze bij de Stuurgroep Ondervoeding. ‘Een goede voeding is, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie, en daarmee voor de zelfredzaamheid.’

Op de nieuwe website krijgen herkenbare problemen de aandacht en worden tips en adviezen gegeven, bijvoorbeeld over buikklachten, mondproblemen,  verminderde eetlust en eenzaamheid. Ook zijn er recepten te vinden om ondervoeding aan te pakken.

Goed gevoed ouder worden
De website is ontwikkeld voor en met ouderen. Het is  een initiatief van de Stuurgroep Ondervoeding en gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Landelijk Netwerk van Kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde (LAEGO), het Voedingscentrum, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en seniorenorganisatie KBO-PCOB.

De Stuurgroep ontving hiervoor subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website maakt deel uit van het project ‘Goed gevoed ouder worden’.

Reageer op dit artikel