nieuws

Plantaardige eiwitbron verlaagt kans op diabetes

Voedingswetenschap

Plantaardige eiwitbron verlaagt kans op diabetes

Het verkiezen van plantaardige eiwitten en ei boven eiwitten uit vlees verlaagt de kans op diabetes type 2 bij mannen met 35 procent.

Dit blijkt uit een langdurige studie van de University of Eastern Finland, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Uit data van een negentien jaar durend onderzoek onder 2.332 mannen tussen 42 en 60 jaar oud blijkt dat bij de deelnemers die voedingsmiddelen eten met veel plantaardige eiwitten minder kans hebben op diabetes type 2.

Dit is vergeleken met deelnemers die vergelijkbare hoeveelheden eiwit uit vlees haalden.

Het is de eerste keer dat onderzoekers in een langetermijnstudie aantonen dat er voordelen zijn van het vervangen van eiwitten uit vlees voor plantaardige eiwitbronnen en ei.

 

35 procent lager risico

Bij de consumptie van grote hoeveelheden plantaardige eiwitten toonden de onderzoekers een 35 procent lagere kans op diabetes type 2 aan dan de consumptie van de laagste hoeveelheden.

 

Vervang 5 gram vleeseiwit

De onderzoekers schatten in dat het dagelijks vervangen van vijf gram eiwitten uit vlees met eiwitten uit plantaardige substituten het diabetes type 2-risico met 18 procent vermindert. Voor deze risicoschatting gebruikten de onderzoekers wiskundige modellen.

Reageer op dit artikel